Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami
Ten chleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci.
Składniki:
500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna pełnoziarnista
400 ml letniej przegotowanej wody
20 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
około 200 g suszonych owoców, u mnie były to żurawina i jagody goi *nie trzeba moczyć owoców
Przygotowanie:
W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
Mąkę przesiej lub wymieszaj energicznie rózgą. W dużej misce umieść wszystkie składniki na chleb.
Dokładnie wszystko wymieszaj.
Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
Nabierze też tekstury.
Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość, i dzięki ponownemu wyrastaniu nie ma obaw o popękanie chleba, przez gwałtownie wyrastanie w piekarniku.
Rozgrzej piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut.