KUCHNIA

Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami

 

Ten chleb to praktycznie keks, jest wilgotny dzięki dużej ilości suszonych owoców (mogą to być każde, ale posiekane do wielkości rodzynek) i dzięki temu tez szybko nie wysycha. Smakuje sam bez niczego, bo jest słodki, a dodatek ulubionej konfitury jeszcze bardziej go podkręci.

Składniki:

500 g mąki pszennej, z czego 150-200 g to może być mąka gryczana lub inna pełnoziarnista

400 ml letniej przegotowanej wody

20 g świeżych drożdży

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka cukru

około 200 g suszonych owoców, u mnie były to żurawina i jagody goi *nie trzeba moczyć owoców

Przygotowanie:

W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.

Mąkę przesiej lub wymieszaj energicznie rózgą. W dużej misce umieść wszystkie składniki na chleb.

Dokładnie wszystko wymieszaj.

Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.

Nabierze też tekstury.

Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego wyrastania. Osiągnie w 90% już docelową wysokość, i dzięki ponownemu wyrastaniu nie ma obaw o popękanie chleba, przez gwałtownie wyrastanie w piekarniku.

Rozgrzej piekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.