KUCHNIA

Chleb pieczony w rzymskim garnku

DSC00645

Od dawna marzył mi się tzw. rzymski garnek, czyli taka gliniana brytwanka, w której piecze się bez dodatku tłuszczu, a dzięki temu,  że naczynie moczy się w wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw,  a wypieki zwłaszcza  drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne, ale kieckę tez sobie kupiłam i książki, bez obaw). Ps. Z przepisu na chleb spokojnie można korzystać nie posiadając tego garnka.

Składniki na średniej wielkości bochenek:

350 g mąki pszennej

150 g mąki pszennej razowej

25 g świeżych drożdży

100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego)

łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

około 150 ml ciepłej wody

otręby, ziarna słonecznika, siemię lniane itp. do wysypania formy około 50 g

olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka

DSC00574

Przygotowanie:

w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto

DSC00576

i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

DSC00579Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem delikatnie zbierz ręcznikiem nadmiar wody, posmaruj je olejem i wysyp wewnątrz otrębami

DSC00637

Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę i umieść w naczyniu.

DSC00638

DSC00639

Naczynie przykryj pokrywką i zostaw chleb jeszcze do wyrośnięcia na około 3 minut. Uwaga: garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika!

DSC00640Piecz chleb w temp. 200 C 60 minut, po tym czasie możesz zdjąć pokrywę i piecz jeszcze 5-10 minut aby chleb się przyrumienił i zyskał tym samym chrupiąca skórkę.

DSC00641

DSC00642Smacznego!

DSC00651

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.