KUCHNIA

Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi

Od dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty w bawełniana lub lnianą szmatkę zachowuje świeżość przez tydzień, a mój rekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest o wiele bardziej sycący, a ten z rodzynkami i orzechami jest tak dobry, że można go jeśc samego jak deser, bo jest lekko słodkawy.

Składniki na duży okrągły bochenek lub średniej wielkości  keksówkę:

350 g zakwasu żytniego  -przepis na zrobienie zakwasu znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie

600 g mąki białej mąki pszennej

400 ml przegotowanej letniej wody

2 płaskie łyżeczki soli

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mąkę, wodę, sól i zakwas.

Przełóż ciasto na blat podsypany mąką.

Zagnieć ciasto wrabiając w nie namoczone rodzynki i posiekane orzechy włoskie.

Przełóż ciasto do dużej miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na 8-12 godzin w ciepłe miejsce garowania.

Ciasto w tym czasie co najmniej podwoi swoją objętość

i nabierze gąbczastej struktury.

Jeżeli masz koszy do wyrastania chleba bo dokładnie oprusz go mąką wypełniając nią szczeliny i przełóż ponownie lekko zagniecione ciasto do koszyka na 4-6 godzin do wyrastania. Przykryj koszyk wilgotną ściereczką. Jeżeli nie masz takiego koszyczka a chcesz okrągły bochenek to po prostu uformuj ciasto i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrastania pod przykryciem.

Po wyrastaniu chleb nabierze już ostatecznej struktury i wielkości.

Przełóż ostrożnie chleb na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200-210, na dolną półkę wstaw pojemnik w wodą, aby zaparować piekarnik. Dzięki temu chleb będzie miękki i nie popęka podczas pieczenia. Piecz (bez termoobiegu) prze 40-50 minut.

Jeżeli chcesz piec chleb w formie to garowaniu ciasta przełóż na na wyrastanie do lekko wysmarowanej olejem formy i odstaw na 4-6 godzin do wyrastania.

Wyrośnięty piecz przez około 45-50 minut w zaparowanym piekarniku w temp. 200-210 C.

Upieczony chleb najlepiej wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *