Bez kategorii

Chlebek gruszkowy

DSC01003

Misiek wyszperał ostatnio w markecie gruszki za 1.99 (stworzyłam potwora, jeżeli chodzi o wyszukiwanie okazji), a ja w najnowszym magazynie „Kuchnia” natknęłam się na ciekawy przepis, zrobiłam jego wegańską wersję. Chlebek wyszedł przepyszny, jest wilgotny, ale nie gliniasty, lekki, aromatyczny dzięki dodaniu kardamonu i gałki muszkatołowej. Jeżeli chcielibyście bardziej zbajerować ten półsłodki chlebek,   to sugeruję polanie go karmelem z wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem.

Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki):

300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista)

120 g daktyli

2 średnie gruszki

100 ml mleka roślinnego (polecam do wypieków sojowe niesłodzone)

100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego

łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę)

łyżeczka mielonego kardamonu

łyżeczka gałki muszkatołowej

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

a poza tym potrzebne będą:

blender

100 ml gorącej wody

tarka

2 miski (mała i duża)

duża łyżka

trzepaczka

forma do pieczenia wyłożona papierem

DSC00977

Przygotowanie:

Daktyle zalej gorąca wodą i zblenduj na idealnie gładką masę.

DSC00980

W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia.

DSC00979

W drugiej mniejszej misce wymieszaj mokre składniki, czyli: mleko, olej i papkę daktylową.

DSC00983

Do suchych składników dodaj mokre i wymieszał łyżką.

DSC00985

Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem).

DSC00986

Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut.

DSC00988

Smacznego!

DSC01004

DSC01007

DSC01012

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *