KUCHNIA

Chrupiące czekoladowe ciasteczka z wiśniami

20161023_135142 (1)(1)

No co ja mogłam robić w niedzielę? No co, jak nie ciasteczka dla Miśki do szkoły. Tym razem nikt mi nie wyżarł wiśni z kompotu (cwaniaki, do drylowania ponad 50 kg to nie było nikogo, ale do wyżerania takich wypestkowanych to wszyscy chętni) i upiekłam chrupiące ciacha czekoladowe, dokładniej to zamiast kakao użyłam karobu, ale w suma sumarum efekt ten sam, a dzięki tej podmiance można użyć mniej cukru.

Składniki na około 30 sztuk:

300 g mąki z czego 100 g to może być pełnoziarnista

50 g płatków kukurydzianych

50 g płatków owsianych

100 g wiśni (można je zastąpić np. namoczonymi rodzynkami, żurawiną)

80 g cukru

150 ml oleju roślinnego (około 120 g)

szczypta soli

łyżeczka cukru

dodatkowo 2 łyżki prażonych ziaren kakao jeżeli macie lub kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady

2 czubate łyżki karobu lub kakao (używając kakao dodaj więcej cukru, z 2-3 łyżki)

50 ml ciepłej wody

20161023_114322 (1)(1)

Przygotowanie:

20161023_114723 (1)(1)

I tu Was zakoczę: wymieszać wszystko razem 🙂

20161023_120821 (1)(1)

Użyłam do formowania takiego bajeru do formowania ciastek, coś na modłę łyżki do lodów. Jeżeli nie masz takiej zabawki to formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszcz.

20161023_120829 (1)(1)

Ciacha piecz przez 15  minut w temp. 180 C.

20161023_120838 (1)(1)

Po wystudzeniu ciasteczka twardnieją, ale spokojnie, zębów na nich się nie łamie, ot super do transportowania do szkoły/pracy. Nic się nie kruszy i łamie, ale są cudnie chrupiące.

20161023_134959 (1)(1)

Smacznego!20161023_135009 (1)(1)

20161023_135025 (1)(1)

20161023_135036 (1)(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.