Ciacha z truskawkami
Mam dziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie.
Składniki na około 12 sztuk:
200 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
70 g cukru
70 g masła roślinnego
1 banan
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej
100 g wiśni kandyzowanych
200 g truskawek
* można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie osuszone
Przygotowanie:
masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję waniliową- dokładnie razem zblendować. Mąkę pszenną biała przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą do miski, dodać masę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka:
Owoce drobno posiekać
Dodać do ciasta razem z mąką pełnoziarnistą- delikatnie razem wyrobić. Wykładać ciasto łyżką lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto trochę się lepi przez sok z owoców).
Piec w temp. 180 C około 25 minut.