Bez kategorii

Ciacha z truskawkami

 

20150620_113321

Mam dziś dodatkowo 100 % dzieci w domu, czyli całe 2 dzieciaki więc cały dzień na słodko, sezon truskawkowy w pełni zaczęłyśmy od ciastek, są miękkie w środku jak bułeczki mimo dodatku mąki pełnoziarnistej i przede wszystkim wegańskie.

Składniki na około 12 sztuk:

200 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

70 g cukru

70 g masła roślinnego

1 banan

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka esencji waniliowej

100 g wiśni kandyzowanych

200 g truskawek

* można zrezygnować z wiśni i zastąpić je truskawkami, tylko te musza być bardzo dokładnie osuszone

20150620_102825

Przygotowanie:

masło utrzeć z cukrem (blenderem) na gładką masę, dodać banana oraz esencję waniliową- dokładnie razem zblendować. Mąkę pszenną biała przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą do miski, dodać masę maślano-bananową, wymieszać. Powinna powstać taka kulka:

20150620_105722

Owoce drobno posiekać

20150620_105451

Dodać do ciasta razem z mąką pełnoziarnistą- delikatnie razem wyrobić. Wykładać ciasto łyżką lub uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto trochę się lepi przez sok z owoców).

20150620_110211

20150620_110220

Piec w temp. 180 C około 25 minut.

20150620_112801

20150620_112820

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.