Ciasteczka brownie z orzechami laskowymi
Sezon owocowy w pełni a ja zatęskniłam za czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to upiekłam ciasteczka, no dobra, wielkie ciacha brownie. Są nieprzyzwoicie wytrawnie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich, mięciutkie w środku i cudownie pachnące.
Składniki na około 16 sztuk:
200 g mąki pszennej
300 g lub 400 g czekolady gorzkiej (ta dodatkowa tabliczka jeżeli chcesz dodać posiekaną)
100 g orzechów laskowych
opakowanie cukru waniliowego
50 g kakao
100 g cukru (u mnie dark muscovado)
2 banany
120 g oleju kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym.
Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek (przy okazji zajechałam swój ręczny blender).
Dodaj posiekane orzechy i jeżeli zdecydujesz się na dodatkową porcję czekolady to dodaje też dodatkowe 100 g posiekanej.
Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać 😉
Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego 🙂