KUCHNIA

Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi

20150801_141329[1]Dla wszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy 🙂

Składniki na około 20 szt.:

120 g mąki pszennej

100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta taniocha nie zawiera żadnych ulepszaczy, znajdziecie je przy samej podłodze w dziale płatków)

łyżeczka imbiru

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g cukru (użyłam brązowego)

6-7 łyżek syropu klonowego (może być też melasa, syrop trzcinowy)

120 ml oleju roślinnego

20150801_131653[1]Przygotowanie:

Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski

20150801_131812[1]Dodać olej i wymieszać

Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać.

20150801_132114[1]Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami.

20150801_132544[1]Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i piec w temp. 180 C około 20 minut.

20150801_133607[1]Smacznego!

20150801_141302[1]

2 komentarze

  • anna

    Hej,
    fajne przepisy, proste a innowacyjne. Czasem tak jak tu brakuje mi tylko zdjęcia ciastka „po ugryzieniu”: jaką ma konsystencję, czy w środku jest suche czy mokre i takie tam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.