Ciasteczka cynamonowe z płatkami kukurydzianymi
Dla wszystkich fanów Cini Minis- kulki mocy 🙂
Składniki na około 20 szt.:
120 g mąki pszennej
100 g płatków kukurydzianych (kupuję te najtańsze bo właśnie ta taniocha nie zawiera żadnych ulepszaczy, znajdziecie je przy samej podłodze w dziale płatków)
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru (użyłam brązowego)
6-7 łyżek syropu klonowego (może być też melasa, syrop trzcinowy)
120 ml oleju roślinnego
Mąkę, sól, cynamon, imbir i proszek do pieczenia przesiać do miski
Powstanie ciasto o konsystencji bułki tartej, dodać do tego syrop klonowy, ponownie zamieszać.
Dodać płatki kukurydziane, moja rada wyrobić ciasto rękami.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i piec w temp. 180 C około 20 minut.
2 komentarze
anna
Hej,
fajne przepisy, proste a innowacyjne. Czasem tak jak tu brakuje mi tylko zdjęcia ciastka „po ugryzieniu”: jaką ma konsystencję, czy w środku jest suche czy mokre i takie tam 🙂
becky
Dzięki, od dziś Ania będę wszystko dla ciebie gryzła! Dzięki za podpowiedź.