Ciasteczka daktylowo-gryczane
Propozycja na chrupkie ciasteczka daktylowe. Pieguski to przy tym pikuś.
Składniki na około 25 szt.:
3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenie
szczypta solo
100 g miękkiego masła kokosowego
1 rozgnieciony banan
pół szklanki cukru
3/4 szklanki gryczanych płatków
szklanka grubo siekanych daktyli
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać miękkie masło i zmiksować- powstanie konsystencja bułki tartej. Dodać banana, cukier i sól. Ponownie zmiksować- ciasto będzie bardzo gęste. Dołożyć daktyle, wymieszać łyżką.
Ciastka wykładać na blachę wyłożoną pergaminem w odstępach co najmniej 5 cm.
Piec w temp. 180 C około 15 minut- będą gotowe gdy boki się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!