Bez kategorii

Ciasteczka daktylowo-gryczane

20150524_151756

 

Propozycja na chrupkie ciasteczka daktylowe. Pieguski to przy tym pikuś.

Składniki na około 25 szt.:

3/4 szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenie

szczypta solo

100 g miękkiego masła kokosowego

1 rozgnieciony banan

pół szklanki cukru

3/4 szklanki gryczanych płatków

szklanka grubo siekanych daktyli

20150524_125435

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać miękkie masło i zmiksować- powstanie konsystencja bułki tartej. Dodać banana, cukier i sól. Ponownie zmiksować- ciasto będzie bardzo gęste. Dołożyć daktyle, wymieszać łyżką.

20150524_130338

Ciastka wykładać na blachę wyłożoną pergaminem w odstępach co najmniej 5 cm.

20150524_130635

Piec w temp. 180 C około 15 minut- będą gotowe gdy boki się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.

20150524_151756

Smacznego!