Bez kategorii

Ciasteczka kasztanowe

20151115_122754[1]

Te kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas wcześniej kupiłam kasztany, bo nigdy wcześniej ich nie jadłam poza formą masła kasztanowego, które smakowało trochę jak klej z tubki (no co, jako dzieci kleju nie próbowaliście ?;-) to je szybko upiekłam w piekarniku (20 minut) po czym stwierdziłam, że sa za twarde więc zalałam je mlekiem ryżowym, ale to nadal nie było to, a jak wiecie ja niech nie wyrzucam, to doszłam do wniosku że dodam do tego daktyli, i tak się pomoczyło trochę, potem zmiksowałam i tak oto wyszło mi idealne masło kasztanowe. A wracając do ciastek, to jakoś tak stało to masło w lodówce i na mnie patrzyło, więc się zlitowałam nad nim i zrobiłam ciacha. Pyszne wyszły (no, ale czy mi cokolwiek niepysznego wychodzi?), miękkie w środku a na zewnątrz delikatna skórka, czekolada została a jakże od ostatnich ciastek a skórki cytrusowe to już trochę dla bajeru bo ciacha są dla Niny do szkoły i trochę dla przełamania smaku.

Składniki na około 40 szt.

200 g masła kasztanowego

*(robiłam je dokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego)

120 g mąki pszennej

120 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 ml oleju roślinnego

1 banan

łyżka sody

100 g cukru (użyłam mojego  ulubionego dark muscovado)

20151115_100253[1]

Przygotowanie:

Utrzyj na puszystą masę olej z cukrem

20151115_100425[1]

Dodaj po chwili banana

20151115_100556[1]dodawaj stopniowo po jednej łyżce krem kasztanowy

20151115_100754[1]Hmm, mało zachęcający kolor ;-), no dobra, lecimy dalej, przesiej mąki wraz z sodą do dużej miski

20151115_100927[1]Dodaj masę kasztanową

20151115_101040[1]Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki.

20151115_101857[1]Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek.

20151115_115409[1]Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut!

20151115_115745[1]

Ciacha po upieczeniu zbajeruj albo wciągaj takie jakie są (ja wytrzymasz to będą świeże nawet tydzień przechowywane w puszcze)

20151115_121644[1]Smacznego!

20151115_122819[1]

2 komentarze

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *