
Ciasteczka z York- dekorowała 6 i 9 latka ;-)
W czasie deszczu dzieci się nudzą, więc znalazłam im zajęcie, a sama ty tym czasie przetestowałam przepis na „ciasteczka z York”, na które przepis pochodzi z miasta York w stolicy hrabstwa Yorkshire w północno-wschodniej Anglii, jak głosi historia dawniej mieszkało w nim wielu kupców, których żony podawały te ciasteczka gościom wraz ze słodkim winem maderskim. Dziewczyny piły do tego czekoladowe mleko sojowe i też smakowało 😉
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g miękkiego masła roślinnego
100 g cukru
50 ml mleka sojowego lub innego roślinnego (w wersji wege- wiadomo)
Przygotowanie:
Masło z cukrem zblendować/utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania.
Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania.
Smacznego!
