KUCHNIA

Ciasteczka z York- dekorowała 6 i 9 latka ;-)

20150620_135059

W czasie deszczu dzieci się nudzą, więc znalazłam im zajęcie, a sama ty tym czasie przetestowałam przepis na „ciasteczka z York”, na które przepis pochodzi z miasta York w stolicy hrabstwa Yorkshire w północno-wschodniej Anglii, jak głosi  historia dawniej mieszkało w nim wielu kupców, których żony podawały te ciasteczka gościom wraz ze słodkim winem maderskim. Dziewczyny piły do tego czekoladowe mleko sojowe i też smakowało 😉

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

70 g miękkiego masła roślinnego

100 g cukru

50 ml mleka sojowego lub innego roślinnego (w wersji wege- wiadomo)

Przygotowanie:

Masło z cukrem zblendować/utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wycinać w dowolne kształty. Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania.

20150620_123937

Piec w temp. 16 C około 30 minut- w zależności jak bardzo przyrumienione lubimy. Ciastka są kruche, idealnie nadają się do dekorowania.

20150620_133608

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.