
Ciasteczka ze słonecznikiem
Jak wiecie moja Miśka chodzi już do szkoły i aby spać spokojnie, że nie opycha się żadnymi dziwnymi rzeczami w szkole piekę jej co tydzień porcje ciastek, które zabiera ze sobą do szkoły oprócz standardowej kanapki. To są maksymalnie 2 ciasteczka, ale dziecię szczęśliwe, że ma coś słodkiego. Takie ciacha muszą być smaczne (wiadomo), zdrowe i łatwe w transporcie i w przechowywaniu, tak aby się nie kruszyły, nie roztapiały itd. Dzisiejsze ciacha są kruche ale nie kruszące, z dodatkiem mąki razowej, nierafinowanego oraz ze słonecznikiem, smaku śmietankowe. Wytrzymają spokojnie tydzień, czyli do następnego pieczenia. Śmiało można zamrozić część ciasta bo z przepisu wychodzi ich naprawdę dużo.
Składniki na około 30 sztuk o średnicy 8 cm:
300 g mąki pszennej z czego 100 g to może być razowa
150 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
1 banan
50 g cukru
wierz ciasteczek:
50 ml syropu klonowego/z agawy/ryżowego itp.
czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki (około 30 g)
150 łuskanego słonecznika
30 g oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego roślinnego)

Przygotowanie:

Na blat wysyp mąkę, zrób dołek i umieść w nim zimny olej kokosowy w kawałkach, banana i cukier. Siekaj wszystko nożem.

Siekaj i zagarniaj, siekaj i zagarniaj i po około 10 minutach 🙂 jakimś cudem wszystko się sklei i uzyskach piękne gładkie ciasto. Ważne, aby nie było widocznych grudek tłuszczu, gdyż podczas pieczenia w tych miejscach zrobią się dziurki.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinkę.

Słodzone ciasto podziel sobie dla wygody na 4 części, rozwałkuj na obruszonym delikatnie mąką blacie i wycinaj ciastka.

Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut.

W międzyczasie na suchej patelni podpraż delikatnie słonecznik, a w rondelku rozpuść olej kokosowy z dodatkiem mleka i słodkiego syropu.

Dodaj podprażone nasiona i gotuj przez 2-3 minuty cały czas mieszając.

Przestudzone ciasteczka przybierz każde łyżeczką słonecznika. Aby przyśpieszyć zastyganie masy możesz umieścić je w lodówce na pół godzinki, po czym przełóż je do puszki u przez co najmniej tydzień delektuj się pysznymi ciachami.
Smacznego!

