Ciasteczka ze słonymi orzeszkami ziemnymi
Ciacha są gotowe w 30 minut- normalne są, pieczone!
Składniki na około 12 sztuk:
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła roślinnego (użyłam jak zawsze kokosowego rafinowanego)
50 g cukru
1 średni banan
2 łyżeczki proszku di pieczenie
100 g solonych orzeszków ziemnych
miękkie masło, banana i cukier ucieramy- ja użyłam po prostu blendera, a pod sam koniec trzepaczki
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją
mieszamy na gładką masę po czym dodajemy orzeszki, masa musi być na tyle gęsta aby łyżka w niej stała
Za pomocą dwóch łyżek (jedną bierzemy masę z miski a drugą łyżką zsuwamy masę z tej pierwszej) nakładamy ciacha na blachę wyłożoną pergaminem w odstępach co najmniej 5 cm (ciastka rosną 100 %)
i pieczemy w temp. 190 C około 10 minut, w zależności od tego jak bardzo przyrumienione lubimy.
Po upieczeniu ciastka studzimy najlepiej na kratce aby doschły. Ciasteczka są miękkie w środku i jednocześnie chrupiące dzięki orzeszkom.
Smacznego!