KUCHNIA

Ciastka nadziane malinami

Te ciacha są wariacją ciastek czekoladowych nadziewanych masłem orzechowym. Miałam mnóstwo zapytań o wszelkie możliwe zastępstwa (bezglutenowe oczywyście też), więc przetestowałam inny wariant, bo może ktoś nie lubi lub nie może jeść kakao, orzechów itd. Warian nadzienia może być tak naprawdę dowolny, tak jak i samo wykończenie ciastek: czekolada, lukier lub „golasy”- smak je i tak obroni. Przy okazji podaję też warian wegetariański, bo nie tylko weganie korzystają z moich przepisów, więc bez obrazy moje kochane wegusy 🙂

Składniki na około 12-15 sztuk:

pierwsza miska:

300 g białej pszennej mąki (tortowa)

czubata łyżka mąki zieniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

druga miska:

150 ml delikatnego w smaku oleju (u mnie był z pestek winogron, moze być słonecznikowy, rzepakowy, rozpuszczony kokosowy lub  masło- w przypadku kokosowego lub masła 200 g)

150 g cukru

1 średni banan lub jajko

nadzienie:

150-200 g ulubionego dżemu

do dekoracji użyłam 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

Zawartość pierwszej miski przesiać lub wymieszać trzepaczką. Zawartośc drugiej miski dokładnie zblendować na puszystą masę. Dżem poprocjowany małą łyżeczką wstawić do zamrażarki na pół godziny.

Połączyć zawartość obu misek.

Powstanie gęste ciasto, konsystencją przypominające miękką plastelinę, nie powinno się kleić, jezeli się klei dodać jeszcze łyżkę, dwie mąki.

Z porcji ciasta (czubata duża łyżka)  ufromować okragły placuszek, na środku umieścić zamrożoną łyżeczkę dżemu, zawiąn brzegi do środka i uformować delikanie zgrabne ciacho.

„Sklejeniem” ukądać ciastka na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 C przez około 16-20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciastka moga być jeszcze delikatnie miękkie, przęłożyć je subtenie za pomocą łopatki na kratkę do studzenia (lub pozostawić na blaszce). Udekrować lub nie wedle uznania. Po wystudzeniu ciasta mają na zewnątrz chrupiąca skórkę, a środek jest miękki i wilgotny.

Smacznego:-)

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.