Ciasto bananowe z cynamonem
Co zrobić gdy kupi się za dużo bananów i one nagle dojrzeją za bardzo? Cóż ja zazwyczaj robię wtedy swój ulubiony dżem bananowy (przepis znajdziecie tu), ale ostatnio pomieszałam trochę i zrobiłam intensywnie bananowe ciasto, które rozeszło się jeszcze gorące.
Składniki:
około 1 kg dojrzałych bananów (5-7 sztuk)
230 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej/skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
100 g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100-120 g masła orzechowego (3 czubate łyżki)- jeżeli z jakiegoś powodu nie jesz/nie lubisz/ograniczasz orzechy to możesz zastąpić dwolnym delikatnym w smaku olejem roślinnym, tj. 120-150 ml.
Przygotowanie:
W dużej misce zblenduj na gładką masę banany (1-2 odłóż do dekoracji/na wierzch ciasta, cukier i masło orzechowe.
Do powstałej masy przesiej mąki, 2/3 cynamonu i proszek do pieczenia.
Wymieszaj do połączenia składników i tak, aby nie było grudek.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż banany pokrojone wzdłóż na 2-3 prastry, posyp mieszanką cukru i reszty cynamonu.
Piecz w 180 C przez około 50 minut.
Smacznego!
One Comment
Adrian Jakubiak
Fajne lekkie ciasto! Z pewnością skorzystam z przepisu!