KUCHNIA

Ciasto bananowe z cynamonem

Co zrobić gdy kupi się za dużo bananów i one nagle dojrzeją za bardzo? Cóż ja zazwyczaj robię wtedy swój ulubiony dżem bananowy (przepis znajdziecie tu), ale ostatnio pomieszałam trochę i zrobiłam intensywnie bananowe ciasto,  które rozeszło się jeszcze gorące.

Składniki:

około 1 kg dojrzałych bananów (5-7 sztuk)

230 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej/skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

100 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

100-120  g masła orzechowego (3 czubate łyżki)- jeżeli z jakiegoś powodu nie jesz/nie lubisz/ograniczasz orzechy to możesz zastąpić dwolnym delikatnym w smaku olejem roślinnym, tj.  120-150 ml.

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj na gładką masę banany (1-2 odłóż do dekoracji/na wierzch ciasta, cukier i masło orzechowe.

Do powstałej masy przesiej mąki, 2/3 cynamonu i proszek do pieczenia.

Wymieszaj do połączenia składników i tak, aby nie było grudek.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż banany pokrojone wzdłóż na 2-3 prastry, posyp mieszanką cukru i reszty cynamonu.

Piecz w 180 C przez około 50 minut.

Smacznego!

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *