Bez kategorii
Ciasto buraczane
- 300 g ugotowanych buraków, startych na tarce
- 270 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 3 banany (rozgniatamy widelcem)
- opakowanie 30 g proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 200 g masła kokosowego (rozpuścić)
- laska wanilii/ewentualnie cukier waniliowy
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wszystko razem wyrabiamy mikserem, lub ręcznie (byłam zmuszona bo mikser odmówił współpracy.
Ciasto wykładamy do keksówki (mam akurat takie miniaturowe) w temp. 160 C i pieczemy około godziny.
Warto polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Smacznego!
4 komentarze
KasiaWeganka
na pewno jest pyszne. zjadłabym duuuuży kawałek 😉
becky
Jest pyszne, polecam spróbować!
Anna
Jest pyszne, przepyszne! Zawsze robiłam ze zwykłej mąki. I teraz pytanie – a gdybym wymieniła ją na gryczaną?
becky
Cóż, dzięki pszennej mące ciasto rośnie, a dokładnie dzięki glutenowi, proponuję na pierwszy raz zrobić pół na pół pszennej z gryczaną 🙂