KUCHNIA

Ciasto z buraków i malin

DSC04447(1)

 

Jak wspominałam na FB moja kuchnia to w tej chwili jedna, wielka przetwórnia warzyw i owoców. Czekają na mnie jeszcze między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie,  że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest  jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-).

ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak.

Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm:

2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g)

200-250 g malin (lub jeżyn)

200 g mąki pszennej

100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik)

50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru)

1 duży banan

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 ziarenek ziela angielskiego (utłuc w moździerzu) lub płaska łyżeczka już zmielonego

szczypta soli

łyżka kandyzowanych skórek cytrusowych (jeżeli masz, a jeżeli nie zawsze możesz zrobić, tu znajdziesz przepis)

składniki na ciasto(1)

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Nina przesiewa mąkę

Do drugiej miski zetrzyj buraki na drobnych oczkach, dodaj rozgniecione widelcem maliny, zblendowanego banana, skórki cytrusowe oraz olej kokosowy.

DSC04437(1)

Połącz suche składniki z mokrymi.

DSC04439(1)

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 C (termoobieg nie zaszkodzi).

DSC04440(1)

Smacznego!

DSC04445(1)

ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady.

DSC04452(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *