Ciasto z buraków i malin
Jak wspominałam na FB moja kuchnia to w tej chwili jedna, wielka przetwórnia warzyw i owoców. Czekają na mnie jeszcze między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie, że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-).
ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak.
Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm:
2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g)
200-250 g malin (lub jeżyn)
200 g mąki pszennej
100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik)
50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru)
1 duży banan
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 ziarenek ziela angielskiego (utłuc w moździerzu) lub płaska łyżeczka już zmielonego
szczypta soli
łyżka kandyzowanych skórek cytrusowych (jeżeli masz, a jeżeli nie zawsze możesz zrobić, tu znajdziesz przepis)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Do drugiej miski zetrzyj buraki na drobnych oczkach, dodaj rozgniecione widelcem maliny, zblendowanego banana, skórki cytrusowe oraz olej kokosowy.
Połącz suche składniki z mokrymi.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 C (termoobieg nie zaszkodzi).
Smacznego!
ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady.