Ciasto imbirowe
Takie ciasto imbirowe chodziło za mną od dawna. Imbir poza tym, że jest smaczny ma wiele zdrowotnych właściwości: pomaga przy przeziębieniu, wspomaga trawienie, a nawet łagodzi stany zapalne, więc takie ciasto to prawie jak lekarstwo 😉
Składniki:
200 g mąki pszennej białej
200 g mąki pełnoziarnistej (dowolnej)
200 ml oleju roślinnego (użyłam swojego ulubionego z pierwszego tłoczenia)
100 g syropu z agawy/ryżowego/klonowego/melasy
50 g cukru
około 50 g kawałek świeżego imbiru lub ewentualnie 2 łyżki suszonego
łyżka cynamonu
2 banany (razem ze skórką moje ważyły 400 g)
100 ml mleka roślinnego (dowolnego)
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
około 150 g suszonych owoców, u mnie było to mango, ale równie dobrze mogą to być posiekane morele, daktyle a nawet rodzynki,
Przygotowanie:
Zblenduj w dużej misce banany, olej, cukier i syrop z agawy.
Przesiej do powstałej papki mąkę wymieszaną z sodą. Jeżeli używam mąki pełnoziarnistej to „przesiewaczka” do mąki idzie opornie, więc wtedy przesiewam przez metalowe sitko z drobnymi oczkami.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnych oczkach tarki, dodaj do ciasta wraz z suszonymi owocami. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
Ciasto smakuje samo, z łyżką dżemu (u mnie był to pomidorowy, tu znajdzecie przepis) lub polane syropem klonowym.
Smacznego!