KUCHNIA

Ciasto pina colada

Miałam dojrzałego ananasa w domu i nie zawahałam się go zużyć. U mnie pomysł zaczyna się zawsze od jednego składnika, na który akurat mam ochotę. Tym razem padło na ananasa, który stał się dominującym składnikem lekkiego, wilgotnego  i orzeźwiającego ciasta o smaku słynnego drinka ananasowo-kokosowego o wdzięcznej nazwie Pina Colada.  Jest to szybkie ciasto ucierane, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie piecze też się go za długo więc ideał, czyż nie ? 😉

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

250 g mąki pszennej

1 (raczej mały) ananas

2 średnie banany

100 g cukru

sok i otarta skórka z jednej cytryny

100 g delikatnego oleju roslinnego

łyżeczka proszku do pieczenia

około 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Na idealnie puszystą masę zblenduj cukier, banany, sok z cytryny i olej.

Ananas obierz dokładnie i pokrój w drobną (0,5 cm) kostkę.  1/3 ananasowej kostki dodaj do masy bananowej i ponownniezblenduj.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski, następnie za pomocą rózgi wymieszaj tylko do połączenia się składników z masą bananowo-ananasową.

Do ciasta dodaj resztę pokrojonego ananasa, połowę wiórków kokosowych i skórkę cytrynową. Wymieszaj.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto może lekko opaść, ale się tym nie przejmuj.

Wierzch ciasta możesz lekko polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.