Ciasto pina colada
Miałam dojrzałego ananasa w domu i nie zawahałam się go zużyć. U mnie pomysł zaczyna się zawsze od jednego składnika, na który akurat mam ochotę. Tym razem padło na ananasa, który stał się dominującym składnikem lekkiego, wilgotnego i orzeźwiającego ciasta o smaku słynnego drinka ananasowo-kokosowego o wdzięcznej nazwie Pina Colada. Jest to szybkie ciasto ucierane, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie piecze też się go za długo więc ideał, czyż nie ? 😉
Składniki na formę o średnicy 26 cm:
250 g mąki pszennej
1 (raczej mały) ananas
2 średnie banany
100 g cukru
sok i otarta skórka z jednej cytryny
100 g delikatnego oleju roslinnego
łyżeczka proszku do pieczenia
około 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Na idealnie puszystą masę zblenduj cukier, banany, sok z cytryny i olej.
Ananas obierz dokładnie i pokrój w drobną (0,5 cm) kostkę. 1/3 ananasowej kostki dodaj do masy bananowej i ponownniezblenduj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski, następnie za pomocą rózgi wymieszaj tylko do połączenia się składników z masą bananowo-ananasową.
Do ciasta dodaj resztę pokrojonego ananasa, połowę wiórków kokosowych i skórkę cytrynową. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto może lekko opaść, ale się tym nie przejmuj.
Wierzch ciasta możesz lekko polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Julia
Czy można mąkę pszenną zastąpić jakaś bezglutenową z gwarancją powodzenia?
becky
Hmmm, można spróbować w owsianą, ale nic nie gwarantuję 🙂
Aśka
A czy mógłby to być ananas z puszki?
becky
No pewnie!