Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową
Mamy teraz sezon na cukinie, w sumie to wegusy teraz mają naprawdę dobrze, bo mamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę) może postać kilka dni i zapewniam, że z dnia na dzień będzie coraz bardziej smakowało.
Składniki na blachę 20×24 cm:
100 g obranych pistacji bez soli
150 g cukru
350 g mąki
200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego)
150 g gęstego mleka kokosowego z puszki
1 mała cukinia waga około 200 g
2 małe banany
2 cytryny (skórka i sok)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
na polewę:
50 g gęstego mleka kokosowego (czubata łyżka)
sok z jednej cytryny (2-3 łyżki)
4 czubate łyżki cukru pudru (około 50 g)
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Pistacje zblenduj możliwie jak najdrobniej razem z cukrem.
W dużej misce zblenduj banany razem z olejem i mlekiem kokosowym, przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować.
Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie.
Na samym końcu dodaj startą cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji.
Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Piecz około 50 minut w tem. 180 C z termoobiegiem jeżeli masz taką funkcję w piekarniku.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekoruj je mieszanką kokosowego mleka, soku 1 z cytryny oraz 4 czubatymi łyżkami cukru pudru.
Smacznego!