Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową

on

Mamy teraz sezon na cukinie, w sumie to wegusy teraz mają naprawdę dobrze, bo mamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone w tortownicy może dumie stać na niedzielnym stole. Jest wilgotne, więc spokojnie (choć nie sądzę) może postać kilka dni i zapewniam, że z dnia na dzień będzie coraz bardziej smakowało.

Składniki na blachę 20×24 cm:

100 g obranych pistacji bez soli

150 g cukru

350 g mąki

200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego)

150 g gęstego mleka kokosowego z puszki

1 mała cukinia waga około 200 g

2 małe banany

2 cytryny (skórka i sok)

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

na polewę:

50 g  gęstego mleka kokosowego  (czubata łyżka)

sok z jednej cytryny (2-3 łyżki)

4 czubate łyżki cukru pudru (około 50 g)

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.  Pistacje zblenduj możliwie jak najdrobniej razem z cukrem.

W dużej misce zblenduj banany razem z olejem i mlekiem kokosowym,  przesiej do tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować.

Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie.

Na samym końcu dodaj startą  cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji.

Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Piecz około 50 minut w tem. 180 C z termoobiegiem jeżeli masz taką funkcję w piekarniku.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekoruj je mieszanką kokosowego mleka, soku 1 z cytryny oraz 4 czubatymi łyżkami cukru pudru.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.