KUCHNIA

Ciasto z „serem” i rabarbarem

To ciasto jest idealnym połączeniem ciasta owocowego z sernikiem.  Lekkie a jednocześnie wilgotne, słodko kwaskowate, a do tego pięknie wygląda.

Składniki na formę 25×25 cm/tortownicę 26 cm:

2 kostki naturalnego tofu

sok z połowy cytryny

50 ml mleka roślinnego

300-400 g rabarbaru

100 ml oleju roślinnego

400 g mąki

2 banany

200 ml  wegańskiego jogurtu naturalnego

200 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W jednej misce zblenduj banany, olej, jogurt (50 ml odłóż do masy serowej) i  połowę cukru.

W drugiej misce zblenduj na idealnie gładką masę tofu z sokiem z cytryny, 3 łyżkami jogurtu naturalnego i połową cukru.

Do masy bananowej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj i dodaj obrany i pokrojony 1 cm kostkę rabarbar.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę z tofu rozłóż w formie „kleksów” na górze ciasta.

Następnie przemieszaj delikatnie całość nożem. Wierz możesz posypać cukrem, ja wykorzystałam resztki kruszonki z poprzedniego ciasta.

Piecz w temp. 180 C przez 40-50 minut na środkowe półce piekarnika.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *