Ciasto z „serem” i rabarbarem
To ciasto jest idealnym połączeniem ciasta owocowego z sernikiem. Lekkie a jednocześnie wilgotne, słodko kwaskowate, a do tego pięknie wygląda.
Składniki na formę 25×25 cm/tortownicę 26 cm:
2 kostki naturalnego tofu
sok z połowy cytryny
50 ml mleka roślinnego
300-400 g rabarbaru
100 ml oleju roślinnego
400 g mąki
2 banany
200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
200 g cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W jednej misce zblenduj banany, olej, jogurt (50 ml odłóż do masy serowej) i połowę cukru.
W drugiej misce zblenduj na idealnie gładką masę tofu z sokiem z cytryny, 3 łyżkami jogurtu naturalnego i połową cukru.
Do masy bananowej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj i dodaj obrany i pokrojony 1 cm kostkę rabarbar.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę z tofu rozłóż w formie „kleksów” na górze ciasta.
Następnie przemieszaj delikatnie całość nożem. Wierz możesz posypać cukrem, ja wykorzystałam resztki kruszonki z poprzedniego ciasta.
Piecz w temp. 180 C przez 40-50 minut na środkowe półce piekarnika.
Smacznego!