KUCHNIA

Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką

DSC04513 (1)(1)

Zamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie do tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż 500 (no 600 g).

ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie:

200 g aronii

3 figi

5 śliwek

2 nektarynki

100 g mielonych migdałów

100 g cukru

100 g masła/oleju kokosowego

3 łyżki płatków owsianych

50 g migdałów w płatkach

1 banan

DSC04472

Przygotowanie:

3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem.

DSC04473 (1)

Przelej masę na ciasto.

DSC04474 (1)

Ułóż owoce.

DSC04476 (1)

Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta.

DSC04477 (1)

Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli oczywiście Twój piekarnik posiada taką funkcję).

DSC04505 (1)(1)

Smacznego!

DSC04510 (1)(1)

 

DSC04512 (1)

DSC04514 (1)(1)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *