
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką
Zamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie do tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż 500 (no 600 g).
ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie:
200 g aronii
3 figi
5 śliwek
2 nektarynki
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła/oleju kokosowego
3 łyżki płatków owsianych
50 g migdałów w płatkach
1 banan
Przygotowanie:
3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem.
Przelej masę na ciasto.
Ułóż owoce.
Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta.
Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli oczywiście Twój piekarnik posiada taką funkcję).
Smacznego!

