Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem
U mnie w domu ciasto zawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe.
Składniki:
4 dojrzałe banany
250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej)
250 g mąki pszennej
150 ml mleka roślinnego
100 g cukru
2 łyżeczki sody
100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne)
100 g wiórków kokosowych
krem:
100 g masła kokosowego
50 g cukru pudru
pół szklanki wiórków kokosowych
sok z połowy cytryny
Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki
Wykonanie ciasta:
masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i przesianą mąkę. Całość wykładamy na blachę (można tak jak ja wyłożyć pergaminem lub po prostu wysmarować ją masłem. Pieczemy około godziny w temp. 180 C.
Smacznego!