Bez kategorii

Ciasto słonecznikowo- bananowe z kokosem

20150510_110403[1]U mnie w domu ciasto zawsze okazuje się drugim śniadaniem (oczywiście, gdy mam akurat wolne lub w weekend), nigdy przenigdy kulturalnie nie zasiadamy po obiedzie z kawą do ciasta, tylko pożeramy je jeszcze ciepłe.

Składniki:

4 dojrzałe banany

250 g słonecznika (wykorzystałam papkę, jaka zostaje po domowej roboty śmietanie słonecznikowej)

250 g mąki pszennej

150 ml mleka roślinnego

100 g cukru

2 łyżeczki sody

100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne)

100 g wiórków kokosowych

krem:

100 g masła kokosowego

50 g cukru pudru

pół szklanki wiórków kokosowych

sok z połowy cytryny

Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki

Wykonanie ciasta:

masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy dodawaniem kolejnych składników: rozgniecione banany, papkę słonecznikową, wiórki kokosowe, sodę rozpuszczoną w mleku i  przesianą mąkę. Całość wykładamy na blachę (można tak jak ja wyłożyć pergaminem lub po prostu wysmarować ją masłem. Pieczemy około godziny w temp. 180 C.

20150510_110806[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *