KUCHNIA

Ciasto Snickers

Znowu zostawiam moje Miśki na cały weekend, więc wczoraj upiekłam im naprawdę dużą blachę ciasta, które musi im wynagrodzić moją nieobecność. To ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia, bo należy tylko upiec dwa blaty ciasta, przełożyć masa budyniową, zalać całość sosem toffi i zwieńczyć dzieło orzeszkami, ale robi efekt wow.

Składniki na standardowej wielkości prostokątną blachę tj. 35×25 cm:

ciasto:

600 g mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista, ale wtedy ciasto jest twardsze/bardziej się kruszy

100 g cukru

1 banan

100 ml syropu z agawy

150 g oleju roślinnego

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

Sos toffi z tego przepisu

Masa budyniowa:

Możecie zrobić budyń z 2 opakowań gotowego zgodnie z przepisem na opakowaniu, tyle, że zmniejszyć ilośc mleka o 200 ml, jeżeli  przepis podaje 500 ml na jedno opakowanie, lub możecie zrobić budyń tak:

700 ml mleka roślinnego

100 g oleju kokosowego

100 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Około 300 g orzeszków ziemnych, najlepiej solonych

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masęcukier, banana, syrop z agawy.

Dodaj olej (kokosowy powinien być płynny).

Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj bananową masę, i zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na dwie części, jeżeli masz dwie identyczne blaszki to możesz piec oba blaty jednocześnie, w każdym bądź razie formę wyłóż papierem do pieczenia, co ułatwia wyjęcie ciasta z formy i to w jednym kawałku. Piec w 180 C przez 15 minut.

W między czasie przygotuj budyń, czyli wszystkie składniki wrzuć do garnka i gotuj cały czas mieszając przez 3 minuty.

Na podpieczonym spodzie rozłóż równomiernie budyń, przykryj drugim blatem ciasta.

Na całości rozlej gęsty sos tofii, równomiernie posyp orzeszkami i odstaw aż lekko wszystko zastygnie, możesz do lodówki, ciasto umieszczone w lodówce lekko sztywnieje, więc przed podaniem wyjmij je na pół godzinki. Ja Po zrobieniu ciasta schowałam je na noc w lodówce, a teraz stoi na blacie przykryje papierem do pieczenia i tak smakuje najlepiej 🙂

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *