Ciasto z owocami i kruszonką
Sernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.)
Składniki:
300 g mąki ryżowej
100 g maki pszennej
100 g mąki żytniej
1 średni banan
100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki
250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego
50 g brązowego curku
100 ml oleju roslinnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g owoców
kruszonka:
100 g maki ryżowej
50 ml oleju roślinnego
50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach)
łyżkę esencji waniliowej
- wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki
Przygotowanie:
Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową” po czy stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając mikserem.
Gdy cały cukier się rozpuści dodawaj powoli ojej.
Zblenduj banana na gładką masę i wymieszaj razem z powstałą pianą.
Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką.
Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę.
Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim.
Smacznego!
ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki.