Bez kategorii

Ciasto z owocami i kruszonką

DSC01671

Sernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda,  jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków  stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było ich za dużo, na tę ilość ciasta nie więcej niż 400 g (przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.)

Składniki:

300 g mąki ryżowej

100 g maki pszennej

100 g mąki żytniej

1 średni banan

100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki

250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego

50 g brązowego curku

100 ml oleju roslinnego

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g owoców

kruszonka:

100 g maki ryżowej

50 ml oleju roślinnego

50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach)

łyżkę esencji waniliowej

  • wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki

DSC01654

Przygotowanie:

Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową” po czy stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając mikserem.

DSC01655

Gdy cały cukier się rozpuści dodawaj powoli ojej.

DSC01656

Zblenduj banana na gładką masę i wymieszaj razem z powstałą pianą.

DSC01658

Na zmianę do tej mieszaniny dodawaj przesiewając mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Nie miksuj, tylko delikatnie mieszaj dużą łyżką.

DSC01659

Uzyskasz gęste ciasto, które przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

DSC01660

Na wierzchu ciasta rozłóż owoce na na to kruszonkę.

DSC01661

Piecz 60-70 minut w temp. 160 C na środkowej półce piekarnika. Ciasto wyrasta, dzięki czemu owoce zatapiają się w nim.

DSC01662

Smacznego!

DSC01668

ps. Ciasto przypomina strukturą drożdżowe, jest lekko słodkie, wytrzymuje zawinięte w folię około 3 dni. Idealne na śniadanie albo do popołudniowej herbatki.

DSC01670

 

DSC01666

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *