Ciasto z owocami
Ciasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste 😉
Składniki:
około pół kilograma owoców
185 g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
60 g cukru pudru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
mąkę, masło i cukier puder mieszamy lub kilka sekund wyrabiamy mikserem, tak aby powstały grudki.
Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę, po czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce.
Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać.
Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie się przyrumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!