Bez kategorii

Ciasto z owocami

20150617_132034

Ciasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste 😉

Składniki:

około pół kilograma owoców

185 g mąki pszennej

125 g masła roślinnego

60 g cukru pudru

sok z jednej cytryny

20150617_113858

Przygotowanie:

mąkę, masło i cukier puder mieszamy lub kilka sekund wyrabiamy mikserem, tak aby powstały grudki.

20150617_114942

Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę, po czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce.

20150617_120743

Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę. Ciasto może lekko się łamać.

20150617_121133

Pieczemy w temp. 180 C około 40 minuta, tak aby ładnie się przyrumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

20150617_131831

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.