KUCHNIA

Ciasto z wiśniami

20150711_153345[1]Zmuszono mnie i moją pomocnicę do upieczenia jeszcze jednego ciacha w ciągu jednego dnia, a że wiśnie z własnego ogródka były pod ręką…

Składniki na tortownice 26 cm:

1 kg wydrylowanych i odsączonych wiśni

50 ml mleka roślinnego

3 banany

450 g mąki pszennej

opakowanie proszku do pieczenia

200 ml oleju (użyłam ryżowego)

szklanka cukru (użyłam trzcinowego)

łyżka esencji waniliowej

łyżka soku z cytryny

migdały w płatkach i cukier puder do posypania

20150711_124003[1]

Przygotowanie:

Zblendować olej, cukier, i mleko.

20150711_124401[1]Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją.

20150711_124454[1]Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta.

20150711_124943[1]Kontrola jakości zdjęcia 😉

20150711_125229[1]Tak przygotowane ciasto piec w temp. 175 C około godziny.

20150711_125452[1]Smacznego!

20150711_153919[1]

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.