Ciasto z wiśniami
Zmuszono mnie i moją pomocnicę do upieczenia jeszcze jednego ciacha w ciągu jednego dnia, a że wiśnie z własnego ogródka były pod ręką…
Składniki na tortownice 26 cm:
1 kg wydrylowanych i odsączonych wiśni
50 ml mleka roślinnego
3 banany
450 g mąki pszennej
opakowanie proszku do pieczenia
200 ml oleju (użyłam ryżowego)
szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
łyżka esencji waniliowej
łyżka soku z cytryny
migdały w płatkach i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zblendować olej, cukier, i mleko.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją.
Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 175 C około godziny.
2 komentarze
gin
Ciacho wygląda wspaniale 🙂
becky
Dziękuję, starałam się 🙂