KUCHNIA

Ciecierzycowa wegańska frittata z młodymi ziemniakami

Trochę mniej publikuję ostatnio, ale dajcie mi jeszcze chwilę i wszystko wróci na swoje tory. W naszym życiu trochę ostatnio się zmienia, zresztą nigdy nudy nie ma. Miśki trochę marudziły, że mają dosyć nowości i chcą sprawdzone potrawy, więc odpuściłam i co tydzień jak chceli maja drożdżówy, a w tygodniu ukochane curry i makarony. Zmieniam też swoje podejście do wielu spraw materialnych i tak coraz częściej zauważam, że nie potrzebuję już nowych rzeczy, bo mam to co mi jest niezbędne. Nie ptrzebuję kolejnych talerzy do zdjęć, ani 138 obrusu, czy 57 formy do ciasta, tylko dlatego, że nie mam akurat jednorożca.

Cały mój dom ostatnio przechodzi rewolucję, pomijając remont staram się tak na serio wprowadzać zasady nowaste, a po ludzku nic nie marnować i kupować tylko i wyłącznie niezbędne rzeczy, możliwie najlepszej jakości na jąką minie stać, choć nie zawsze cena jest jej wyznacznikiem. Kupiłam,  notes (trochę nie w klimacie oszczędności, ale ładny był),  do planowania posiłków, skrupulatnie rozpisuję obiady na cały tydzień uwzględniając w pierwszej kolejności zawartośc mojej spiżarni i lodówki.

I tak planując niedzielny obiad, już miałam zaplanowane ugototować na parze więcej młodych ziemniaków, bo w czwartek zaplanowany był nasz ulubiony ciecierzycowy placek. Jego oryginalną receptuję znajdziecie tu, ja go tym razem podrasowałam. Jest to lekki,  bezglutenowy posiłek, który będzie idealny na obiad jak i na kolację. Jego przygotowanie zajmie 30-40 minut.

Składniki na 4-6 porcji (forma  o średnicy minimum 26 cm):

250 g mąki z cieciecierzycy

750 ml przegtotowanej wody

2-4 cebule (kwestia gustu)

gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki granulowanego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego

ugotowane ziemniaki (0,5-1 kg)

Jeżeli masz w swojej kuchni to śmiało dodaj łyżeczkę płatków drożdżowych, co nada całości jeszcze bardziej serowy aromat

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszania mąki z przyprawami i wodą. Odstaw na chwlię na bik, aby piana opadła.

Cebulę obeirz, pokrój w półplasterki i podsmaż chwilę, że lekko zacznie się złocić (3-5 minut). Dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki i smaż razem około 5 minut.

Na podsmazone ziemnieki z cebulą wylej masę ciecierzycową. Jeżeli tak jak ja podsmażyłeś w naczyniniu, które możesz wstawić do piekarnika to możesz całość smażyć na małym ogniu około 5 minut, co przyśpieszy pieczenie.

Wierz dania posyp rozmarynem i wstał całość do piekarnika nagrzanego do 170-180 C. Piecz około 30 minut.

Smacznego 🙂

ps. Na zimno tez jest pycha!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.