KUCHNIA

Cinnamon rolls czyli drożdżowe buły z cynamonem

W sobotni wieczór przygotowałam na niedzielne śniadanie klasykę gatunku czyli Cinnamon rolls, a po naszemu buły z cynamonem, Podobno ten wypiek pochodzi ze Szwecji, jeżeli tak,  to potrafią kulać nie tylko klopsy ale i buły.  Prawdę powiedziawszy te buły to tak prosty przepis, że nie miałam zamiaru go publikować, ale zapowiedź mojego Dzisiejszego śniadania na FB Wam się spodobała, więc na Wasze życzenie publikuję 🙂 Nie ma nic lepszego niż piękny niedzielny poranek z ciepłą bułą i kawą na tarasie. Przygotowałam buły na tzw. zimne wyrastanie, czyli do etapu uformowania ciasta i odstawienia go na ostatnie wyrastanie przed pieczeniem. Na ten etap owijam formę folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc. Rano tylko wystawiam na blat kuchenny blachę, zdejmuję folię i po pół godzinki, gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej piekę 😉

 

Składniki na formę o średnicy 26 cm (około 10 bułek)

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka sojowego

100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)

150 g cukru

szczypta soli

nadzienie:

3-4 czubate łyżki cukru trzcinowego

czubata łyżka cynamonu

100  g  oleju kokosowego  (2 czubate łyżki gdy jest w formie stałej, zimny)

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z 1-2 łyżkami cukru i odstaw na 10-15 minut, aż się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Do suchych składników dodaj aktywny zaczyn drożdżowy oraz olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrastania na 1-2 godzin (ciasto musu podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat. chwilkę zagnieć, aby je odgazować, bo czym podziel na pół, rozwałkuj w prostokąt na grubość około 5 mm i posmaruj mieszanką oleju, cukru i cynamonu, Zwiń ciast w rulon i pokrój na 4-5 cm ruloniki. Układaj je pionowo w formie wyłożonej papierem do pieczenia zastawiając około 1 cm luz pomiędzy nimi.  Odstaw jeszcze na pół godzinki na ostatnie wyrastanie przed pieczeniem.

Piecz w temp. 170-180 C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut.

Po lekkim przestudzeniu ciasta można je posmarować lukrem, dzięki czemu nie będzie tak szybko wysychać 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *