KUCHNIA

Cukier lawendowy

DSC03971(1)

Pomysł na ten cukier podsunęła mi czytelniczka. Ogołociłam Maminą lawendę i tak się rozoochociłam i rozsmakowałam w lawendowym aromacie, że spodziewajcie się wysypu pomysłów kulinarnych. Zrobienie samego cukru jest banalnie proste, przy tej proporcji którą ja podaję można go używać już praktycznie po 24 h, ale wiodomo im dłużej się „gryzie” tym będzie bardziej aromatyczny. Jest  bardzo lawendowy, więc to radzę go używać jak przyprawy, a tym samym na dłużej wystarczy. Oczywiście lawenda do celów konsumpcyjnych musi być ekologiczna, z pewnego źródła.

Składniki:

300 g dobrej jakości cukru, najlepiej nierafinowanego

30 g kwiatków lawendy (użyłam świeżo zerwanej)

DSC03912(1)

Przygotowanie:

Potrzebny Ci będzie moździerz, ale na upartego moździerz użyć blendera, Około 2 łyżek cukru utłucz w moździerzu lub zblenduj. Dodaj do pozostałego cukru. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, bo cukier dzięki olejkom eterycznym zawartych w lawendzie będzie lekko wilgotny.

DSC03914(1)

Nie łudźcie się, lawenda zszarzeje 😉

DSC03915(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.