KUCHNIA

Cukinia z makaronem ryżowym i suszonymi pomidorami

20150715_164834[1]Propozycja obiadu z serii w 15 minut z wykorzystaniem sezonowych warzyw, a co pochwalę się: z mojej własnej uprawy.

Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa):

1 cukinia zielona

1 cukinia żółta

5-6 połówek suszonych pomidorów

2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki)

100 g makaronu ryżowego

przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu

przygotowanie:

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki po czym dodać pesto, pokrojone pomidory i szklankę wody, doprawić i  dodać makaron, dusić jeszcze minutkę, przykryć patelnie pokrywką, zdjąć z ognia i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *