Cukinia z makaronem ryżowym i suszonymi pomidorami
Propozycja obiadu z serii w 15 minut z wykorzystaniem sezonowych warzyw, a co pochwalę się: z mojej własnej uprawy.
Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa):
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
5-6 połówek suszonych pomidorów
2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki)
100 g makaronu ryżowego
przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu
przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki po czym dodać pesto, pokrojone pomidory i szklankę wody, doprawić i dodać makaron, dusić jeszcze minutkę, przykryć patelnie pokrywką, zdjąć z ognia i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn.
Smacznego!