Curry z cukinii i czerwonej soczewicy
Na chwilę obecną, bazą moich posiłków stanowi to co rośnie w moim ogrodzie, i tak na obiady jemy przeważnie różne wariacje curry, ratatouille, bigosów itd. To dziś prezentowane, jest jednym z moich ulubionych, i gości najczęściej na moim stole, z różnymi modyfikacjami, np. w postaci dodatku młodych listków buraka. Danie jest kremowe, łagodne, idealnie komponuje się z pieczywem, ryżem, makaronem czy kaszą. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno (wyjadam zawsze reszki na kolację). Miśka (prawie 7 lat) bardzo polubiła to danie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni.
Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób):
2-3 młode, średniej wielkości cukinie
200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek)
1 średnia cebula
100-150 g czerwonej soczewicy
pęczek liści buraków (opcjonalnie)
puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
łyżeczka soli i czosnku suszonego
pół łyżeczki kurkumy
2-3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie (całość gotuj w dużym garnku):
Pokrój cebule na średniej wielkości kostkę lub piórka i ją zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojoną w 2 cm plasterki/kawałki marchew. Smaż razem przez 3-5 minut, mieszając co chwilkę.
Do garnka wrzuć następne cukinię pokrojoną w półplasterki o grubości około 1 cm.
Duś wszystko razem przez 3 minuty, po czym dodaj suchą soczewicę, posiekane listki buraka wraz z ogonkami, wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj 100 ml wody.
Gotuj razem przez 3 minuty. Dodaj mleko kokosowe, przyprawy i zagotuj. Po 3-5 minutach danie jest gotowe.
Smacznego!