
Curry z czerwonej fasoli
Mam jeszcze spore zapasy fasoli z własnego ogródka i czas ją zużyć, a poza tym można się już żegnać z rozgrzewającymi potrawami. Dziś moja ulubiona forma obiadu, curry, a jakże, ale Was zaskoczę tak samo jak moje Miśki, jest pikantnie.
ps. Jest smaczne nawet na 3 dzień przechowywane w lodówce.
Składniki na 4-6 porcji:
około 300 g suchej fasoli namoczyć przez noc po czym ugotować, lub 2 2 puszki czerwonej fasoli (po otwarciu wypłukać pod bieżącą wodą, ale to chyba oczywiste)
2-3 świeże posiekane pomidory lub puszka 400 g
2 średnie cebule
1-2 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego
200 g gęstego mleka kokosowego z puszki
4 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego
łyżeczka kurkumy
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka kuminu
3-4 ostre papryczki lub pół łyżeczki w chilli w proszku
Przygotowanie:
Na dużej, głębokie patelni lub garnku rozgrzej olej i przez kilka sekund podsmaż cały czas mieszając kurkumę i kumin.
Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż 3 minuty cały czas mieszając, kolejno dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (lub bardzo drobno posiekany) i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smaż razem 2 minuty cały czas mieszając.
Po tym czasie dodaj pomidory, suszoną kolendrę, drobniusieńko posiekane papryczki. Duś razem 3-5 minut.
Teraz dodaj ugotowaną fasolę, około 150-200 ml wody i gotuj około 10 minut, aby fasola była ciepła w środku i odparować odpowiednią ilość wody. Na samym końcu dodaj mleko kokosowe, tj. na 1 minutę przed końcem gotowania. Gotowe! Podawaj z ryżem lub z pieczywem!
Smacznego!


5 komentarzy
Anonim
Zrobiłam dzisiaj na obiad z ryżem. Wyszło przepyszne 🙂
becky
Super, że smakowało 🙂
Ada
PO 3 minutach smażenia dodaje przyprawy?
Na poczatku smaze kumin i kurkume?
A
NA początku smaże kumin i kurkume
Cebulę smaze 3 minuty i dodjae przyprawy?
becky
Dokładnie tak 🙂