KUCHNIA

Curry z dynią, bakłażanem i soczewicą

 

Już niedługo będziemy musieli pożegnać się na kilka miesięcy z dynią, więc to takie małe pożegnalne danie. Moja specjalność czyli curry, a połączyłam w nim wszystko to co kocham: bakłażany, soczewicę czerwoną, kolendrę. Gotowe w pół godzinki więc w sam raz na danie obiadowe w tygodniu.

Składniki na 4 porcje:

około 500 g dynki piżmowej obranej i pokrojonej w małą 1 cm kostkę

1-2 bakłażany

pęczek kolendry

200 g suchej czerwonej soczewicy

2 cebule

puszka 400 ml mleka kokosowego

przyprawy: po łyżeczce granulowanego czosnku, papryki słodkiej, kurkumy oraz sól.

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w kostkę lub w plasterki, jeżeli trafi Ci się akurat taka odmiana jak mi. W dużej głębokiej patelni pogrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, następnie dodaj przyprawy (sól na samum końcu), smaż przez miutkę i dodaj dynię i bakłażana. Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Dorzuć suchą soczewicę oraz pół litra wody. Gotuj, aż soczewica chłonie wodę (około 10 minut).

Kolejno dodaj całązawartośc puszki mleka kokosowego oraz sól. Gotuj wszsytko do całkowitej miękkości soczewicy (jeszcze jakieś 10 minut maksymalnie). Na samym końcu dodaj kolendrę.

Podawaj z ryżem i z kolendrą.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.