KUCHNIA

Curry z dynią i jarmużem

DSC04998 (1)

W takie jesienne dni jak już obecnie mamy nic tak nie smakuje,  jak aksamitne curry.  Namiętnie będe teraz uzywac dyni i jarmuży, bo mam go całkiem sporo z własnej uprawy, ale jarmuż śmiało możecie zastąpić w tym przepisie innym zielskiem, np. botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami.

Składniki na 4 porcje:

około pół kilograma obranej (surowej) dyni

2-3 cebule

200 g jarmużu

puszka 400 ml mleka kokosowego

sól, czosnek suszony, szczypta kuminu do smaku

ryż (ugotować w ilości wedle uznania, u mnie na 4 porcje było to 300 g)

 

DSC04987 (1)

ps. Pierwotnie chciałam użyć też filetowego jarmużu, ale okazało się, że nie tylko ja go lubię ale również jakieś „żyjątka”.

Przygotowanie:

DSC04989

W głębokiej dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

DSC04991 (1)

Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem mieszając od czasu do czasu 10-15 minut, ale pilnuj żeby się dynia nie rozpadła.

DSC04994 (1)

Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotowe!

DSC04996 (1)

Smacznego!

DSC05001 (1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.