Curry z dynią i jarmużem
W takie jesienne dni jak już obecnie mamy nic tak nie smakuje, jak aksamitne curry. Namiętnie będe teraz uzywac dyni i jarmuży, bo mam go całkiem sporo z własnej uprawy, ale jarmuż śmiało możecie zastąpić w tym przepisie innym zielskiem, np. botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami.
Składniki na 4 porcje:
około pół kilograma obranej (surowej) dyni
2-3 cebule
200 g jarmużu
puszka 400 ml mleka kokosowego
sól, czosnek suszony, szczypta kuminu do smaku
ryż (ugotować w ilości wedle uznania, u mnie na 4 porcje było to 300 g)
ps. Pierwotnie chciałam użyć też filetowego jarmużu, ale okazało się, że nie tylko ja go lubię ale również jakieś „żyjątka”.
Przygotowanie:
W głębokiej dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Dynię pokrój w 1-1,5 cm kostkę, jarmuż drobno poszatkuj i dodaj do podsmażonej cebuli wraz z przyprawami (sól dodaj na samym końcu, tj. po dodaniu mleka kokosowego). Duś wszytko razem mieszając od czasu do czasu 10-15 minut, ale pilnuj żeby się dynia nie rozpadła.
Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotowe!
Smacznego!