Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu
Propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad (ach to białko). Użyłam tofu, jeżeli z jakoś powodów nie możesz go jeśc to można je zamienić na ugotowany seler, albo zamiast części tofu dać orzechy nerkowca. To curry mimo bogactwa przypraw jest raczej łagodne w smaku, który jest jedoczesnie bogaty. Moja Miśka była zachwycona, Misiek ciut mniej, bo się naczytał, że soja szkodzi facetom 😉
Składniki na 4 porcje:
marynowane tofu:
3 kostki wędzonego tofu *jeżeli akurat masz naturalne to dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżeczka imbiru suszonego
łyżeczka curry
sok z limetki lub cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą.
Składniki na sos:
2-3 czerwone papryki
1 cebula lub por (por jest delikatniejszy dla żołądka)
200 ml soku pomidorowego
200 ml mleka kokosowego
pęczek świeżej kolendry
Paprykę pokrój w 2 cm kawałki, por w półplasterki.
W duże głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i podsmaż na złoto tofu.
Odłóż tofu na bok.
Na tą samą patelnię co smażyło się tofu wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż je przez 5 minut cały czas mieszając.
Następnie dodaj sok pomidorowy.
Gdy sie zagotuje (2-3 minutki) dodaj mleko kokosowe.
Po 2 minutach gotowania dodaj podsmażone tofu. Wymieszaj dopraw solą, dodaj posiekanę kolendrę.
Smacznego 🙂