KUCHNIA

Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu

Propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad (ach to białko). Użyłam tofu, jeżeli z jakoś powodów nie możesz go jeśc to można je zamienić na  ugotowany seler, albo zamiast części tofu dać orzechy nerkowca.  To curry mimo bogactwa przypraw jest raczej łagodne w smaku, który jest jedoczesnie bogaty. Moja Miśka była zachwycona, Misiek ciut mniej, bo się naczytał, że soja szkodzi facetom 😉

Składniki na 4 porcje:

marynowane tofu:

3 kostki wędzonego tofu *jeżeli akurat masz naturalne to dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki dodatkowo

łyżeczka kuminu

łyżeczka kurkumy

łyżeczka imbiru suszonego

łyżeczka curry

sok z limetki lub cytryny

Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.

Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą.

Składniki na sos:

2-3 czerwone papryki

1 cebula lub por (por jest delikatniejszy dla żołądka)

200 ml soku pomidorowego

200 ml mleka kokosowego

pęczek świeżej kolendry

Paprykę pokrój w 2 cm kawałki, por w półplasterki.

W duże głębokiej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju i podsmaż na złoto tofu.

Odłóż tofu na bok.

Na tą samą patelnię co smażyło się tofu wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż je przez 5 minut cały czas mieszając.

Następnie dodaj sok pomidorowy.

Gdy sie zagotuje (2-3 minutki) dodaj mleko kokosowe.

Po 2 minutach gotowania dodaj podsmażone tofu. Wymieszaj dopraw solą, dodaj posiekanę kolendrę.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.