Curry z brukselką i ziemniakami
Nie mam pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie, i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić jedne z głównych składników curry, cudownie komponuje się z z ziemniakami, kukurydzą, o którą śmiało można wzbogacić ten przepis i papryką. Moje dziecko po raz kolejny połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów 🙂
Składniki na 4 porcje jako danie główne:
1 kg ziemniaków
pół kg brukselki
2 czerwone słodkie papryki
puszka mleka kokosowego
łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
płaska łyżeczka kukrkumy
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól do smaku (płaska łyżeczka maksymalnie)
Przygotowanie:
Brukselkę pokrój w połówki, ziemniaki i paprykę w kawałki około 2 cm. Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż mieszając co chwilę, bo ziemniaki lubią się przykleić do dna garnka około 5 minut, następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania), wymieszaj dokładnie aby przyprawy się podgrzały i puściły aromat. Dodaj szklankę wody (250-250 ml) i duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są już miękkie, jeżeli nie to podgotuj jeszcze (wiadomo), ale w sumie po 30 minutach maksymalnie powinno być wszystko idealnie miękkie, dodaj wtedy mleko kokosowe, dopraw solą.