KUCHNIA

Curry z brukselką i ziemniakami

 

Nie mam pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja uwielbiam i jedno i drugie,  i o ile ze szpinaku można cuda wyczarować, to już z brukselką tak do końca nie wiadomo co zrobić, zazwyczaj błądzi w jakieś warzywnej zupie. Tymczasem odpowiednio potraktowana może stanowić jedne z głównych składników curry, cudownie komponuje się z z ziemniakami, kukurydzą, o którą śmiało można wzbogacić ten przepis i papryką. Moje dziecko po raz kolejny połechtało moje ego, bo było zachwycone obiadem i nawet wzięła dokładkę, a dostałąm od niej 15/10 punktów 🙂

Składniki na 4 porcje jako danie główne:

1 kg ziemniaków

pół kg brukselki

2 czerwone słodkie papryki

puszka mleka kokosowego

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

płaska łyżeczka kukrkumy

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

sól do smaku (płaska łyżeczka maksymalnie)

Przygotowanie:

Brukselkę pokrój w połówki, ziemniaki i paprykę w kawałki około 2 cm.  Rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż mieszając co chwilę, bo ziemniaki lubią się przykleić do dna garnka około  5 minut, następnie dodaj przyprawy (sól na samym końcu gotowania), wymieszaj dokładnie aby przyprawy się podgrzały i puściły aromat. Dodaj szklankę wody (250-250 ml) i duś pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są już miękkie, jeżeli nie to podgotuj jeszcze (wiadomo), ale w sumie po 30 minutach maksymalnie powinno być wszystko idealnie miękkie, dodaj wtedy mleko kokosowe, dopraw solą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.