KUCHNIA

Curry z pomidorowym ryżem

DSC01684

Jak pamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż.

Składniki na  duże porcje:

około 1 batat

litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty)

200 g suchego ryżu

puszka ciecierzycy

1 rzodkiew (opcjonalnie)

1 cebula

200 g posiekanego jarmużu

2 ząbki czosnku

3 kostki miłości

  • jeżeli nie masz kostek, to możesz dodać łyżkę brązowego sosu sojowego

łyżeczka pieprzu

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka soli

DSC01672

Przygotowanie:

W średnij wielkości garnku rozgrzej 22 łyżki oleju, wrzuć ryż, i dokładnie wymieszaj. Smaż go cały czas mieszając, aż się zeszkli po czym dodaj 1/3 soku. Wymieszaj. Gdy ryż wchłonie płyn znowu dodaj 1/3 soku, wymieszaj … i tak aż ryż będzie miękki. Na końcu dopraw solą i kostkami.

DSC01675

Batata obierz ze skórki i pokrój w kostkę (ja wrzuciłam po prostu wydłubane kawałki). Cebulę posiekaj w drobną kostkę, wurzć na patenię, na któej uprzednio podgrzej łyżkę oleju roślinnego, smaż przez minutę, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i dodaj batata.

DSC01676

Po około 15 minutach dodaj rozdrobniony jarmuż.

DSC01677

Duś wszystko razem kolejne 10 minut i dodaj ciecierzycę i sól. Dokładnie wymieszaj  i smaż kilka minut aby batat był odpowiednio miękki.

DSC01678

W tym czasie ryż powinien być już gotowy od jakiś 10 minut.

DSC01681

Smacznego!

DSC01682

DSC01683

DSC01686

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *