Curry z pomidorowym ryżem
Jak pamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż.
Składniki na duże porcje:
około 1 batat
litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty)
200 g suchego ryżu
puszka ciecierzycy
1 rzodkiew (opcjonalnie)
1 cebula
200 g posiekanego jarmużu
2 ząbki czosnku
- jeżeli nie masz kostek, to możesz dodać łyżkę brązowego sosu sojowego
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka soli
Przygotowanie:
W średnij wielkości garnku rozgrzej 22 łyżki oleju, wrzuć ryż, i dokładnie wymieszaj. Smaż go cały czas mieszając, aż się zeszkli po czym dodaj 1/3 soku. Wymieszaj. Gdy ryż wchłonie płyn znowu dodaj 1/3 soku, wymieszaj … i tak aż ryż będzie miękki. Na końcu dopraw solą i kostkami.
Batata obierz ze skórki i pokrój w kostkę (ja wrzuciłam po prostu wydłubane kawałki). Cebulę posiekaj w drobną kostkę, wurzć na patenię, na któej uprzednio podgrzej łyżkę oleju roślinnego, smaż przez minutę, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj i dodaj batata.
Po około 15 minutach dodaj rozdrobniony jarmuż.
Duś wszystko razem kolejne 10 minut i dodaj ciecierzycę i sól. Dokładnie wymieszaj i smaż kilka minut aby batat był odpowiednio miękki.
W tym czasie ryż powinien być już gotowy od jakiś 10 minut.
Smacznego!