Cynamonowe ciasteczka z cini minis
Zostałam dosłownie zmuszona do upieczenia ciastek, bo Miśki zaczęły mi grozić że nakupują sobie gotowców, a dla mnie to cios prosto w serce 😉 Zostając jeszcze w klimacie zimowym upiekłam ciacha cynamonowe z Cini Minis. Oczywiście ciacha są pyszne, mięciutkie w środku i aromatyczne, rozeszły się w jedno popołudnie. Na usprawiedliwienie i pocieszenie dodam, że cynamon zmusza komórki tłuszczowe w ciele do popełnienia hara-kiri.
ps. Wiem, że Cini Minis nie są „zdrowym” jedzeniem, ale za to są takie pyszne, a serio to można je spokojnie pominąć, ciacha specjalnie na tym nie stracą.
Składniki na około 16 ciastek:
300 g pszennej maki typ 400-650
50 g cukru
100 g zimnego oleju kokosowego
1 banan
czubata łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka kardamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka (u mnie sojowe)
50 g płatków cini minis (oczywiście można pominąć)
Przygotowanie:
Zblenduj banana, olej kokosowy, mleko i cukier.
Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, a na samym końcu dodaj 2/3 płatków.
Ciasto nabieraj łyżką (taką do zupy), kładź od razu na blachę, na wierzchu każdego ciastka wduś kilka płatków.
Piecz około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.
One Comment
Domi
O jacie, super! Dzięki za przepis. Takie cynamonowe ciasteczka chodzą za mną od tygodnia. *.*