KUCHNIA

Cynamonowe ciasteczka z cini minis

 

Zostałam dosłownie zmuszona do upieczenia ciastek, bo Miśki zaczęły mi grozić że nakupują sobie gotowców, a dla mnie to cios prosto w serce 😉 Zostając jeszcze w klimacie zimowym upiekłam ciacha cynamonowe z Cini Minis. Oczywiście ciacha są pyszne, mięciutkie w środku i aromatyczne, rozeszły się w jedno popołudnie.  Na usprawiedliwienie i pocieszenie dodam, że cynamon zmusza komórki tłuszczowe w ciele do popełnienia hara-kiri.

ps. Wiem, że Cini Minis nie są „zdrowym” jedzeniem, ale za to  są  takie pyszne, a serio to można je spokojnie pominąć, ciacha specjalnie na tym nie stracą.

Składniki na około 16 ciastek:

300 g pszennej maki typ 400-650

50 g cukru

100 g zimnego oleju kokosowego

1 banan

czubata łyżeczka cynamonu

płaska łyżeczka kardamonu

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml mleka (u mnie sojowe)

50 g płatków cini minis (oczywiście można pominąć)

Przygotowanie:

Zblenduj banana, olej kokosowy, mleko i cukier.

Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie, a na samym końcu dodaj 2/3 płatków.

Ciasto nabieraj łyżką (taką do zupy), kładź od razu na blachę, na wierzchu każdego ciastka wduś kilka płatków.

Piecz około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.

 

 

 

 

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.