Bez kategorii

Cytrusowe ciasto avocadowe

20151114_161615[1]

Oj bałam się tego eksperymentu, bałam, ale po „przegryzieniu” się ciasta w lodówce przez całą noc z pełna odpowiedzialnością stwierdzam, że naprawdę udane ciasto, inne od tych które dotychczas robiłam, bo nie jestem fanką ciast typu upiecz cokolwiek,posmaruj  jakimś kremem i przybajeruj dla oka a jakoś przejdzie. Pewnie to uraz z dzieciństwa do słynnych „niemieckich” gotowych spodów do ciasta, które wypalały język,  a moja mama smarowała je kremem z paczki (proszek łączyła z margaryną), kładła na to jakieś owoce i zalewała galaretką z paczki- groza. Nie to nie po mamusi mam talent do wypieków ;-).  W tym cieście sporo avocado, bo i w samym cieście, które zastępuje tłuszcz, jak i jest głównym składnikiem kremu, przepis na ten krem warto gdzieś sobie zanotować bo jest naprawdę obłędny, i świetnie sprawdzi się latem do świeżych owoców, bo jest naprawdę lekki i orzeźwiający przez dodanie soku z cytryny (miałam problem z rozplanowaniem go na cieście bo za bardzo wczułam się w próbę smaku).  Pierwotnie chciałam upiec je w nowej mini tortownicy, ale ciasta wyszło mi tyle, że zmieniłam w trakcie pieczenia plany i użyłam standardowej wielkości prostokątnej blachy.

ps. Ciasto jest ciężkie, wilgotne, coś jak mokry piernik ale przełamany cytrusami. Każdy kto sprórbował robił wielkie oczy i mówił „WOW”

Składniki:

Ciasto:

1 dojrzałe avocado

500 g mąki

1 duży dojrzały banan

duża łyżka kakao

80-100 g cukru pudru

łyżeczka sproszkowanych goździków

łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml wody po gotowanej ciecierzycy

20151114_142413[1]

Krem:

2 avocado

sok z jednej cytryny

200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego lub śmietany wegańskiej

2-4 łyżek cukru pudru (wedle upodobania do słodkości)

jeżeli krem będzie zbyt rzadki dodaj kleik ryżowy, ja dodałam w sumie 2 duże łyżki

Wszystkie składniki zblenduj na idealnie gładką masę.

Do przybrania ciasta:

  • nie jest to konieczne ale ja dodatkowo posmarowałam ciasto domowym dżemem malinowym, nawet nie dżemem tylko malinami ze słoika.

1-2 grejpfruty

2-4 pomarańczy

w zależności jak bardzo chcecie upstrzyć ciasto. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbyć się wszystkich, absolutnie wszystkich białych skórek.

Przygotowanie:

Zblenduj na puszystą masę banana z avocado dodając to tego 100 ml wody, masa musi być naprawdę lekka i puszta więc przyłóż się do tego,dodaj też kakao i goździki.

20151114_142746[1]Wodę po ciecierzycy ubij na sztywna pianę, tylko niech Ci do głowy nie przyjdzie ubijać razem z cukrem pudrem!!!

20151114_143735[1]Mąkę, cukier puder i sodę przesiej do dużej miski i połącz z masą avocadową a na samym końcu z upita pianą. Będzie ciężko, bo masa przypomina glinę i w tym momencie będziesz mnie przeklinać, Ty się nie bój bo ja sama w strachu byłam, będzie dobrze 😉 Przełóż masę do lekko nasmarowanej blachy i upiecz ciasto w temp. 160-170 C około 30 minut. Ciasto wyroście, praktycznie podwoi swoją objętość, dla pewności czy jest suche sprawdź patyczkiem. Gdy się będzie piekło przygotuj resztę, czyli krem i owoce.

Gdy ciasto się upiekło ostudź je, posmaruj dżemem*, kremem i obłóż owocami. Możesz już jeść, ale wg mnie lepsze jest po 12 h w lodówce.

20151114_161517[1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *