KUCHNIA,  Taka sytuacja

Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta

440x330zona

Do świąt pozostało 7 dni, czas zacząć już na serio przygotowania. Ja chyba się Wam dotychczas z tego nie zwierzyłam, ale kocham Marthę Stewart, tą Jej idealnie zorganizowaną kuchnię, ten porządek w szafkach, dekoracje (w wolnej chwili zrecenzuję Wam książki które dotychczas o niej i Jej autorstwa przeczytałam), ja niestety tak idealna nie jestem, ale za to lubię mieć wszystko dokładnie zaplanowane, tak też jest z planowaniem prac przedświątecznych. Umieściłam tu swój spis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię  dosłownie tylko podgrzewać potrawy.

  1. Zupa krem z pieczonych buraków,
  2.  pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis
  3. kulebiak z kapustą kiszoną
  4. pieczarki faszerowane pęczakiem
  5. bigos z jarmużu przepis
  6. boczniaki po kaszubsku przepis
  7. boczniaki w sosie śliwkowym
  8. seler
  9.  pierniki
  10. sernik na spodzie piernikowym, przepis a tu i tu i tu przepisy na inne moje serniki
  11. Ciasto czekoladowe
  12.  Makowiec

16.12. 2015: środa:

  1. przygotować ciasto na pierniki

17.12.2015: czwartek :

  1. wykroić  i upiec pierniki

18.12. 2015: piątek

  1. zaangażować Miśkę do dekorowania pierników

19.12.2015: sobota:

  1. zrobić bigos z jarmużu
  2. wrobić Miśka i Miśkę w dekorowanie choinki

20.12.2015: niedziela:

  1. przyrządzić boczniaki po kaszubsku i
  2. przyrządzić boczniaki sosie śliwkowym

21. 12.2015:poniedziałek:

  1. upiec buraki na zupę,
  2. zrobić farsz do pieczarek

22.12.2015: wtorek:

  1. upiec sernik,
  2. upiec ciasto czekoladowe

23.12.2015:środa:

  1. ugotować seler;
  2. upiec makowiec,
  3. przygotować krem z pieczonych buraków,
  4. pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce)
  5. Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu
  6. Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce

24.12.2015:

  1. Upiec pierogi i kulebiaka
  2. Przygotować seler
  3. Na godzinkę przed kolacją podgrzać/upiec: pieczarki, krem z buraków, bigos.

a potem trawić przez 3 godziny i przebiec 10 km żeby to spalić 😉

 

 

 

 

2 komentarze

Skomentuj becky Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *