
Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami
Wyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu.
Składniki:
200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą)
100 g zimnego masła kokosowego
100 g brązowego cukru
1 duży banan
szczypta soli
3 łyżki kakao lub karobu
krem:
600 ml mleka roślinnego
100 g cukru
3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g)
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g)
1 zblendowana gruszka
karmelizowane gruszki:
4 gruszki
łyżka masła kokosowego
50 g cukru trzcinowego
łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto,
aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut)
Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź w lodówce, potem męcz się z jego wałkowaniem. Ja tego nie lubię robić, ba! wręcz nienawidzę wałkować ciasta, więc wylepiam nasmarowaną formę ciastem i w takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku).
Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów.
W między czasie przygotuj resztę, czyli karmelizowane gruchy. Owoce obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszając doprowadź do wrzenia. Delikatnie przełóż na patelnie gruszki, posyp cynamonem.
Duś przez około 10-15 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło, i w trakcie przewróć gruszki na drugą stronę.
Krem: z podanych składników ugotuj budyń, a gdy już będzie bulgotał dodaj mus z gruszki, Dokładnie wymieszaj.
Schłodzony spód tarty upiecz w temp. 200 C przez 20-25 minut. Przestudź. Wypełnij kremem, ułóż gruszki wciskając je w krem, pojej pzostałym karmelem.
Smacznego!
ps. Pewnie to będzie moje śniadanie 😉

