KUCHNIA

Czekoladowa tarta z karmelizowanymi gruszkami

DSC02883

Wyobraźcie sobie:  karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego.  Działa na wyobraźnię?  A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu.

Składniki:

200 g mąki pszennej(u mnie pół na pół pełnoziarnista z białą)

100 g zimnego masła kokosowego

100 g brązowego cukru

1 duży banan

szczypta soli

3 łyżki kakao lub karobu

krem:

600 ml mleka roślinnego

100 g cukru

3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g)

4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g)

1 zblendowana gruszka

karmelizowane gruszki:

4 gruszki

łyżka masła kokosowego

50 g cukru trzcinowego

łyżka cynamonu

DSC02871

Przygotowanie:

Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto,

DSC02872

aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut)

DSC02873

Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź w lodówce, potem męcz się z jego wałkowaniem. Ja tego nie lubię robić, ba! wręcz nienawidzę wałkować ciasta, więc wylepiam nasmarowaną formę ciastem i w takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku).

DSC02874

Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów.

DSC02876

W między czasie przygotuj resztę, czyli karmelizowane gruchy. Owoce obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszając doprowadź do wrzenia. Delikatnie przełóż na patelnie gruszki, posyp cynamonem.

DSC02877

Duś przez około 10-15 minut, pilnując aby nic się nie przypaliło, i w trakcie przewróć gruszki na drugą stronę.

DSC02878

Krem: z podanych składników ugotuj budyń, a gdy już będzie bulgotał dodaj mus z gruszki, Dokładnie wymieszaj.

DSC02879

Schłodzony spód tarty upiecz w temp. 200 C przez 20-25 minut. Przestudź. Wypełnij kremem, ułóż gruszki wciskając je w krem, pojej pzostałym karmelem.

DSC02880

Smacznego!

DSC02882

ps. Pewnie to będzie moje śniadanie 😉

DSC02883

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *