Czekoladowe batoniki z orzechami, bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia
Z okazji Dnia Kobiet oraz trzeciej oficjalnej rocznicy istnienia mojego bloga przepis na batoniki idealne 🙂 Babranina zajmie 20 minut, oczekiwanie godzinkę. Batoniki są bezglutenowe, jeżeli użyjecie preparowanego ryżu lub kaszy jaglanej, są bez cukru, bo słodycz dają daktyle, lekko maślane w smaku, dzięki dodaniu podprażonego ryżu, lekko chrupiące dzięki orzeszkom , poprawiają nastój za sprawą czekolady. Do pełni szczęścia dodam, że ich się nie piecze, tylko po wymieszaniu wszystkich składników chłodzi. Ot cała filozofia 🙂
Składniki na około 10 sztuk:
60 -100 g preperowanego ryżu/kaszy jaglanej/
100 g ziaren słonecznika
100 g orzeszków ziemnych (u mnie były solone)
100 g daktyli
50 g masła orzechowego
100 g/tabliczka gorzkiej 70% czekolady
Przygotowanie:
Daktyle zalej 200 ml gorącej wody i mocz minimum 15 minut, po czym zblenduj na idealnie gładką masę (całość, razem z wodą). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Słonecznik podpraż na suchej patelni.
Wymieszaj wszystkie składniki razem, nie ukrywam, że najlepiej zrobić to dłonią 🙂
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nie pomijaj tego, dzięki temu wyjmiesz całość bez problemu z formy.
Dokładnie wyrównaj masę dociskając całość (dłonią najlepiej). Wstaw blachę do zamrażalnika na godzinkę, po tym czasie możesz pokroić całość w kostki czy też w prostokąty. Przechowuj w lodówce . Według mnie tydzień to minimum wytrzymają, ale gwarantuję, że Ty tyle nie wytrzymasz 😉
Smacznego!