KUCHNIA

Czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady

Ostatnio w jakimś sklepie rzuciły mi się w oczy wielgachne czekoladowe ciacha z kawałkami czekolady i zamarzyły mi się właśnie takie.  Nie byłabym sobą gdybym takowych nie upiekła.  Są naprawdę łatwe i szybkie do zrobienia. Brzegi ciastek są kruche, za to środek jest miękki i wilgotny, do tego  duże kawałki czekolady, po jednym takim  ciasteczku świat staje się jeszcze piękniejszy 😉

Składniki na około 14 sztuk wielkich ciach (średnica 10 cm):

300 g gorzkiej czekolady (tak wiem, wszystkie fit laski łapią się teraz za głowę)

100 g oleju kokosowego

180 g mąki pszennej

1 mały banan

50 g ciemnego kakao

100 g curku

pół łyżeczki sody

szczypta soli

60 ml mleka (u mnie to było migdałowe)

Przygtowanie:

Suche składniki  (mąka, kakao, sól i soda). Czekoladę podziel na kostki, a kązda kostkę na 4 częście, od biedy posiekaj.

Przez 2-3 minuty blenduj banana, olej, mleko i cukier.

Do mokrych składników stopniowo dodawaj suche.

Na samym końcu dodaj kawałki czekolady, wymieszaj.

Nabieraj łyżką porcję ciasta, uformuj kulkę i kładąc na blaszkę wyłożona pepeirem do pieczenia rozpłaszczaj do wysokości 5 mm.

Piecz około 15 minut w temp. 170-180 C, brzegi powinny lekko stwardnieć, ale środek powinien być miękki. Po wystudzeniu ciacha i tak jeszcze lekko stwardnieją.

Smacznego 🙂

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.