KUCHNIA

Czekoladowe ciastka nadziewane masłem orzechowych

Ciastka z gatunku brzydkie a dobre. W sumie mało powiedziane, że są dobre, bo są przepyszne, mięciutkie w środku z nadzieniem z masła orzechowego umilą jeszcze bardziej kawę, wspaniale też smakują z mlekiem, a moje ulubione do tego to migdałowe. Zachowują świeżość nawet tydzień, więc nie przesadzę, jeżeli doradzę Wam od razu  upiec podwójna ilość 🙂

Składniki na około 20 sztuk dużych ciastek:

suche składniki:

300 g mąki pszennej białej

2 czubate łyżki kakao

łyżka mąki zimniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

mokre składniki:

200 g miękkiego/płynnego oleju kokosowego

1 duży banan

200 g cukru

nadzienie: 200 g masła orzechowego

dekoracja*opcjonalnie- cukier kandyzowany

Przygotowanie:

Wyłóż talerz/blachę pepierem do pieczenia, łyżeczką nakładaj masło orzechowe starając się uformować je w zgrabne w miarę możliwości kulki. Następnie wstaw do zamrażalnika na  15-30  minut.

Na jednolitą masę zbelnduj „mokre składniki”.

W drugiej misce wymieszaj, a nawet przesiej składniki „suche”.

Połącz zawartość obu misek.

Powstanie plastyczne ciasto.

Nabieraj porcję ciasta dużą łyżką, uformu w dłoni płaski placek, a na środku każdego ułóż porcję zimnego masła orzechowego. Zawiń brzegi ciasta i delikatnie spłasz.

Tak przygotowane ciacha ułóż na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem. Możesz teraz udekorować ciastka np. cukrem kandyzowanym, którego chrupkośc fajnie komponuje się z miękkimi wętrzem ciastek.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 15-18 minut.

Po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, ale gdy wystygną skórka delikatnie twarnieje, więc bez oporów zabieraje je ze sobą w świat 🙂

Smacznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.