
Czekoladowe ciastka nadziewane masłem orzechowych
Ciastka z gatunku brzydkie a dobre. W sumie mało powiedziane, że są dobre, bo są przepyszne, mięciutkie w środku z nadzieniem z masła orzechowego umilą jeszcze bardziej kawę, wspaniale też smakują z mlekiem, a moje ulubione do tego to migdałowe. Zachowują świeżość nawet tydzień, więc nie przesadzę, jeżeli doradzę Wam od razu upiec podwójna ilość 🙂
Składniki na około 20 sztuk dużych ciastek:
suche składniki:
300 g mąki pszennej białej
2 czubate łyżki kakao
łyżka mąki zimniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
mokre składniki:
200 g miękkiego/płynnego oleju kokosowego
1 duży banan
200 g cukru
nadzienie: 200 g masła orzechowego
dekoracja*opcjonalnie- cukier kandyzowany
Przygotowanie:
Wyłóż talerz/blachę pepierem do pieczenia, łyżeczką nakładaj masło orzechowe starając się uformować je w zgrabne w miarę możliwości kulki. Następnie wstaw do zamrażalnika na 15-30 minut.
Na jednolitą masę zbelnduj „mokre składniki”.
W drugiej misce wymieszaj, a nawet przesiej składniki „suche”.
Połącz zawartość obu misek.
Powstanie plastyczne ciasto.
Nabieraj porcję ciasta dużą łyżką, uformu w dłoni płaski placek, a na środku każdego ułóż porcję zimnego masła orzechowego. Zawiń brzegi ciasta i delikatnie spłasz.
Tak przygotowane ciacha ułóż na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem. Możesz teraz udekorować ciastka np. cukrem kandyzowanym, którego chrupkośc fajnie komponuje się z miękkimi wętrzem ciastek.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 15-18 minut.
Po upieczeniu ciastka są jeszcze miękkie, ale gdy wystygną skórka delikatnie twarnieje, więc bez oporów zabieraje je ze sobą w świat 🙂
Smacznego 🙂


