Czekoladowe ciasto z dżemem marchewkowym
Mam nadzieję, że dżemik z wczorajszego przepisu zrobiony, bo jeżeli smakowało Wam moje ostatnie czekoladowe ciasto (to z porzeczkami) to za ten przepis będziecie mnie kochać. Ciasto jest jak to u mnie już bywa banalnie proste ale niezwykle smaczne. Jest idealnie wyważone pod względem słodyczy, wilgotne, a z dnia na dzień będzie jeszcze lepsze, o ile oczywiście nie zjecie w ciągu jednego posiedzenia. Aha, na upartego możecie banana pominąć, bo dżem wystarczająco sklei ciasto, ale ja dodałam go też ze względu na słodycz, bo dzięki temu ograniczyłam dodatek czystego cukru do minimum.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
około 400 g dżemu marchewkowego (z tego przepisu)
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1 dojrzały banan
200 g /około 250 ml oleju dowolnego, użyłam kokosowego i musiałam go roztopić
100 g gorzkiej czekolady
120 g cukru
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztop czekoladę i olej kokosowy. Lekko przestudź.
Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj dżem, zblendowanego banana i czekoladę.
Dużą łyżką, najlepiej szpatułą wymieszaj do połączenia się składników.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!