Czekoladowe ciasto z truskawkami

To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele.  Konsystencją przypomina  ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche.  Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

300 g mąki pszennej

400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)

100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)

1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

1 banan

100 g cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g truskawek

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.

Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę  i proszek do pieczenia.

Wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.

Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady.

Smacznego!

 

 

 

 

 

10 Comments Add yours

  1. Anonim napisał(a):

    Ciasto wyglada pysznie. P. S w opisie banan w składnikach nie ma😉

    1. becky napisał(a):

      Już uzupełniłam 🙂

  2. Anonim napisał(a):

    Witam, czy napewno ma być 400ml mleka roślinnego? Robiłam wszystko zgodnie z podaną gramaturą (użyłam mleka kokosowego) i ciasto wyszło płynne i niestety się nie dopiekło 🙁

    1. becky napisał(a):

      UUUU, na 100% 400 ml mleka, ja piekłam za każdym razem z sojowym i wyszło idealne. Nie mam pojęcia co się mogło stać. A to było kokosowe z puszki z kartonu?

      1. Anonim napisał(a):

        Kokosowe z kartonu

        1. becky napisał(a):

          Na 99% jestem pewna, że to mleko było zbyt wodniste, te kartonowe z wyjątkiem sojowego z Biedronki to praktycznie sama woda.

  3. Anonim napisał(a):

    Wygląda mega pysznie!!!

    1. becky napisał(a):

      Dziękuję 🙂

  4. martyna napisał(a):

    Na blaszkę w jakim rozmiarze:)?

    1. becky napisał(a):

      20×25 cm, ciut mniejsza od standardowej. Na typowa prostokątną radzę użyć 1,5x składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.