Czekoladowe ciasto z truskawkami
To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
300 g mąki pszennej
400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)
100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)
1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
1 banan
100 g cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
300-400 g truskawek
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.
Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.
Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady.
Smacznego!
14 komentarzy
Anonim
Ciasto wyglada pysznie. P. S w opisie banan w składnikach nie ma?
becky
Już uzupełniłam 🙂
Anonim
Witam, czy napewno ma być 400ml mleka roślinnego? Robiłam wszystko zgodnie z podaną gramaturą (użyłam mleka kokosowego) i ciasto wyszło płynne i niestety się nie dopiekło 🙁
becky
UUUU, na 100% 400 ml mleka, ja piekłam za każdym razem z sojowym i wyszło idealne. Nie mam pojęcia co się mogło stać. A to było kokosowe z puszki z kartonu?
Anonim
Kokosowe z kartonu
becky
Na 99% jestem pewna, że to mleko było zbyt wodniste, te kartonowe z wyjątkiem sojowego z Biedronki to praktycznie sama woda.
Anonim
Wygląda mega pysznie!!!
becky
Dziękuję 🙂
martyna
Na blaszkę w jakim rozmiarze:)?
becky
20×25 cm, ciut mniejsza od standardowej. Na typowa prostokątną radzę użyć 1,5x składników.
Joanna
Tego właśnie szukałam. Będzie dobry po 2 dniach? Chciałam coś upiec na imprezę ale nie będę miała czasu bezpośrednio przed :/
becky
Będzie dobry 🙂
Melania
Dzisiaj go piekłam. Mleko owsiane z kartonu ale tylko 250 ml. Wyszła dobra konsystencja i ładnie wyrosło. Niestety soda popsuła smak, jest zbyt wyraźnie wyczuwalna. Czy naprawdę jest konieczna? Czy sam proszek na taką ilość mąki by nie wystarczył? Następnym razem spróbuję 1/2 łyżeczki lub jeszcze mniej.
becky
Jeżeli pominiesz sodę do ciasto bardzo na tym nie ucierpi 🙂