KUCHNIA

Czekoladowe ciasto z truskawkami

To miękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele.  Konsystencją przypomina  ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche.  Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu 🙂

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

300 g mąki pszennej

400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe)

100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron)

1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady

1 banan

100 g cukru

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

300-400 g truskawek

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem , po czym dodaj masę czekoladową i wymieszaj.

Do powstałej masy przesiej mąkę, sodę  i proszek do pieczenia.

Wymieszaj.

Przełóż ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułóż owoce lekko je wciskając.

Piecz w temp. 170-180 C przez 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika możesz w jeszcze gorące ciasto powciskać kilka kostek czekolady.

Smacznego!

 

 

 

 

 

14 komentarzy

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *