KUCHNIA

Czekoladowe muffiny z nadzieniem orzechowym

babeczka główne

Czasami człowiek musi, po prostu musi zjeść czekoladę, która w połączeniu z masłem orzechowym, kwaskowatym dżemem i słonymi orzeszkami stanowi perfekcję smaku.  Podanie tej kompozycji  w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu).

Składniki na 6-8 babeczek:

ciasto:

150 g mąki pszennej

200 ml mleka sojowego

1 mały banan

100 g gorzkiej czekolady (70%)

50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego)

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego

nadzienie:

około 150-200 g masła orzechowego (łyżka na każdą babeczkę)

około 100 g dżemu, u mnie było to domowej roboty z aronii (łyżeczka na każdą babeczkę)

solone orzeszki ziemne do dekoracji/około 2 łyżek

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i  rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem.

Do każdej papilotki na spód nałóż 2 łyżki ciasta, na to łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę dżemu i zwieńcz  łyżką ciasta i kilkoma orzeszkami. Całość powinna zajmować 2/3 foremki.

Piecz w temp. 180 C prze 20-25 minut (środkowa półka piekarnika, termoobieg).

babeczki

Smacznego!

babeczka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.