
Czekoladowe muffiny z nadzieniem orzechowym
Czasami człowiek musi, po prostu musi zjeść czekoladę, która w połączeniu z masłem orzechowym, kwaskowatym dżemem i słonymi orzeszkami stanowi perfekcję smaku. Podanie tej kompozycji w formie babeczki poniekąd gwarantuje zachowanie zdrowego rozsądku i poprzestaniu na zjedzeniu tylko jednej sztuki (pitu pitu).
Składniki na 6-8 babeczek:
ciasto:
150 g mąki pszennej
200 ml mleka sojowego
1 mały banan
100 g gorzkiej czekolady (70%)
50 g cukru (trzcinowego nierafinowanego)
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
30 g masła kokosowego lub oleju roślinnego
nadzienie:
około 150-200 g masła orzechowego (łyżka na każdą babeczkę)
około 100 g dżemu, u mnie było to domowej roboty z aronii (łyżeczka na każdą babeczkę)
solone orzeszki ziemne do dekoracji/około 2 łyżek
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła kokosowego. Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj cukier, sól i rozgniecionego banana. Wymieszaj całość z roztopioną czekoladą i mlekiem.
Do każdej papilotki na spód nałóż 2 łyżki ciasta, na to łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę dżemu i zwieńcz łyżką ciasta i kilkoma orzeszkami. Całość powinna zajmować 2/3 foremki.
Piecz w temp. 180 C prze 20-25 minut (środkowa półka piekarnika, termoobieg).
Smacznego!

