
Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami
Jest sobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie mi smakuje rewelacyjnie, i przede wszystkim idealnie nadaje się do zabrania na plenerowe imprezy.
Składniki na średniej wielkości blachę:
300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g masła kokosowego (roztopionego)
100 g nierafinowanego cukru trzcinowego
20 g karobu
20 g kakao
- można pominąć karob i zwiększyć ilość kakao, ale wtedy dodaj około 30-40 g więcej cukru
300 ml roślinnego mleka (najlepiej sojowego)
opakowanie 7g suchych drożdży lub około 30 g świeżych
szczypta soli
około 300 g truskawek
kruszonka:
50 g masła kokoswego
30 g zmielonych migdałów
30 g mąki pełnoziarnistej
50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (u mnie dark muscovado)
opcjonalnie 20 g ziaren kakao
Przygotowanie:
Poszłam na łatwiznę i wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe) i odstawienie ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok po krosu jak zrobić drożdżaka znajdziecie po tym linkiem
W międzyczasie zrób kruszonkę, czyli wrzuć wszystkie podane składniki i palcami rozkruszaj, tak aby powstały grudki. Schowaj do lodówki, bo masło kokosowe pod wpływem ciepła szybko się topi.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki. Taki bajer do szypułkowania znalazłam za grosze w empiku. Na nadchodzący sezon truskawkowy jak znalazł. Jest jeszcze dostępny w sklepi on line, tu macie link (bez obaw, nie zarabiam na tym 😉
Gotowe, wyrośnięte ciasto odgazować/wyrobić chwilkę, i rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie truskawki i posypać kruszonką.
Piecz w temp. 180 C przez około 50 minut (bez termoobiegu!!!)
Smacznego!


One Comment
Martyna
Obłędne!