KUCHNIA

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami

DSC02867

Jest sobota i ciacho musi być. Chodziło za mną drożdżowe, a że miałam truskawki to postanowiłam je wykorzystać. Zupełnie nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na ten pomysł, żeby zrobić czekoladowego drożdżaka. Połączenie truskawek z czekoladą to oczywista oczywistość, zewsząd będziemy atakowani zdjęciami truskawek umazianych czekoladą, że niby to takie wykwintne, i „ąę”. Moje ciasto to podrasowany banał, ale uwierzcie mi smakuje rewelacyjnie, i przede wszystkim idealnie nadaje się do zabrania na plenerowe imprezy.

Składniki na średniej wielkości blachę:

300 g mąki pszennej

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

100 g masła kokosowego (roztopionego)

100 g nierafinowanego cukru trzcinowego

20 g karobu

20 g kakao

  • można pominąć karob i zwiększyć ilość kakao, ale wtedy dodaj około 30-40 g więcej cukru

300 ml roślinnego mleka (najlepiej sojowego)

opakowanie 7g suchych drożdży lub około 30 g świeżych

szczypta soli

około 300 g truskawek

kruszonka:

50 g masła kokoswego

30 g zmielonych migdałów

30 g mąki pełnoziarnistej

50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (u mnie dark muscovado)

opcjonalnie 20 g ziaren kakao

DSC02845

Przygotowanie:

DSC02846

Poszłam na łatwiznę i wszystko wrzuciłam do maszyny do pieczenia chleba, odczekałam 2 h i miałam  gotowe ciasto. Jeżeli takiej nie macie, to musicie wszystko zrobić ręcznie. W przypadku użycia drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia zaczynu= (ciepłe mleko+ cukier+ drożdże)x 20 minut budzenia. Poprostu wyrobić ciasto ze wszystkich składników (mleko powinno być ciepłe) i odstawienie ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Krok po krosu jak zrobić drożdżaka znajdziecie po tym linkiem

DSC02847

W międzyczasie zrób kruszonkę, czyli wrzuć wszystkie podane składniki i palcami rozkruszaj, tak aby powstały grudki. Schowaj do lodówki, bo masło kokosowe pod wpływem ciepła szybko się topi.

DSC02849

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na ćwiartki. Taki bajer do szypułkowania znalazłam za grosze w empiku. Na nadchodzący sezon truskawkowy jak znalazł. Jest jeszcze dostępny w sklepi on line, tu macie link (bez obaw, nie zarabiam na tym 😉

DSC02850

Gotowe, wyrośnięte ciasto odgazować/wyrobić chwilkę, i rozciągnąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie truskawki i posypać kruszonką.

DSC02851

Piecz w temp. 180 C przez około 50 minut  (bez termoobiegu!!!)

DSC02860

Smacznego!

DSC02861

DSC02868

DSC02870

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *